Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Sigma 100-300

Domyślnie Sigma 100-300

Czołem

Szukając odpowiedzi na pytanie czy wybrać Nikkora 80-200 2.8 (dwupierścieniowego, nie AF-S), czy może Sigmę 70-200 2.8 z HSM znalazłem kilka pochlebnych opinii o Sigmie 100-300 4 EX DG HSM. Nie potrzebuję szkła o jasności 2.8, zakres ogniskowych 100-300 też mi bardziej odpowiada. Mam tylko jedną wątpliwość - filtry 82mm. Spotkałem się z opinią, że można korzystać z filtrów 77mm przez przejściówkę i nie uświadczyć winiety, ale wolałbym się upewnić. Potwierdzi to ktoś? (najlepiej samplami)

Dodam, że obiektywu używał będę z F90x. Cyfry nie tykam.

Pozdrawiam!
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

O jakości tego szkła się sporo naczytałem i akceptuję ją pod jednym warunkiem - brak winiety przy pełnej klatce i filtrach 77mm. A o tym informacji jak na lekarstwo. Czy ktoś z posiadaczy tego szkła może rozwiać moje wątpliwości?

Pozdrawiam.

Domyślnie

nie ma zadnej winiety z filtrami na 77mm. swoja droga rewelacyjny obiektyw.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Dziękuję HYPER, właśnie takiej informacji potrzebowałem.
    Swoją drogą to dość dziwne działania ze strony Sigmy - skoro w analogu można używać z filtrami 77mm bez obawy o winietowanie, to po jakiego grzyba wsadzili tam mordkę na 82mm... Wygląda bardziej profi?

Pozdrawiam

Domyślnie S 100-300

Czy ktoś używa z cyfrówką wersji bez DG? Pytam, ponieważ można trafić takie używane obiektywy.

Uprawnienia umieszczania postów