Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabryel Zobacz posta
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Biorąc pod uwagę że zwykły dysk ma głośność na poziomie 25db to 4db więcej nie jest aż tak dużą różnicą.

Ale przez Ciebie zastanawiam się teraz nad drugą opcją - 1 raptor na system + dwa zwykłe dyski w raidzie na dane.

albo najlepiej dwa raidy ... tylko kto za to zapłaci
    4 dB więcej to bardzo dużo - hałas powinien być dwukrotnie większy.

Domyślnie

Jeżeli zależy Ci na cichej pracy HDD proponuję:

http://www.zalman.co.kr/eng/product/...dx=74&code=019

Wszystkie moje dyski pracują z tym Zalmanem...cisza
    Jeden warunek, musisz mieć wolną kieszeń 5.25"
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Nie znam sie na decybelach, ale mam w kompie raptora, chyba 100 giga i raid 0 na jakiś specjalnych dyskach WDC. Obudowa to jakiś wielki Chieftec i ze 3-4-5(?) wentylatory ArkticCool (czy jakoś tak, niby ciche). Raptora jest najgłośniejszy z całego zestawu, słychać go i to mocno. Mieszkam w bloku z lat 70 i podejrzewam, że jak pracuje w nocy to sąsiedzi słyszą tego raptora Jest to taki metaliczny chrobot, pobrzękiwanie, ale nie pisk. Raid jak się włącza (siedzi tam swap dla photoshopa, indesigna i illustratora) to przy raptorze jest to cichutkie pobzykiwanie, mimo, że to dwa dyski w końcu są.
    Jak naprawdę potrzebujesz szybki, niezawodny dysk do kompa do pracy to jak najbardziej polecam, raptor jest super! Ale jak to ma być komputer domowy, to szukaj czegoś innego.

Domyślnie

nie czytając wątku powiem ze Yamaha raptor jest Hardcorowo Głośnym quadem
    Sory za OTW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szmojtek Zobacz posta
    Raid jak się włącza (siedzi tam swap dla photoshopa, indesigna i illustratora)
    InDesign akurat jako jedyny z tej trojki nie uzywa swojego scratcha. Korzysta z pamieci systemowej i systemowego swapa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Fakt, sprawdziłem nawet takiej zakładki nie ma. Sorry, ja tam lama jestem. Kupuje kompa, soft raz na 2-3-4 lata. Instaluje soft, konfiguruję, zapominam i... pracuję

Domyślnie

hmm a może by tak dwa raptorki, kazdy w Scythe Quiet Drive....
    http://www.mod-planet.com/index.php?...age&pageid=608
    grupa In-Focus || moja Picasa
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Domyślnie

Gabryel powinienes nabyc i sprawdzic ja jestem troche sceptycznie nastawiony o tyle ze testowal na cichym dysku, a Raptor jest z 1-3 razy glosniejszy.. ciezko ocenic.

Uprawnienia umieszczania postów