Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: 4Gb RAM a WinXP

Domyślnie

tylko ze w w2k3 dalej zostaje problem 2GB na proces
    jak pisalem wyzej wyjatkami jest SQL Serwer wersja Enterprise i server Exchange to typowe - jest SDK ale jakos malo kto cos pisze w ten sposob
    nazywa sie to Address Windowing Extensions (AWE)

a na unixach tez tak rewelacyjnie nie jest - sa rozne tricki na dostep do pamieci np nmap - ale to wciaz tricki
    to na wypadek gdyby znalazl sie jakis linuchowiec co to bedize udowanial wyzszosc swiat BN nad WN

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    (..) sa rozne tricki na dostep do pamieci np nmap - ale to wciaz tricki
    to na wypadek gdyby znalazl sie jakis linuchowiec co to bedize udowanial wyzszosc swiat BN nad WN
    Tricki czy nie, ale tam pamięci jest tyle, ile jest w kompie. Inna inszość, że średnio to się nadaje pod fotoszopa czy coś w ten deseń..

Domyślnie

napisze krótko...
    mój pierwszy PC to był IBM XT z procesorem 88 i grafiką CGA, którą w 1991r. zamieniłem na EGA (16 kolorów) twardego dysku nie posiadał, jedynie rozruch z dyskietek 5.25 a RAMu miałem chyba mniej niż w "róskich gierkach". Idąc z duchem czasu przebrnąłem przez 286 | 386 | itd .... Obecnie posiadam procesor i system 64bitowy i Tobie Joca polecam to samo zakupić jeżeli chcesz wykorzystać 4 GB i więcej pamięci,
    4 GB RAMu nie będzie wykorzystane zarówno przez system jak i procesor 32 bitowy

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez segl Zobacz posta
    (..)
    4 GB RAMu nie będzie wykorzystane zarówno przez system jak i procesor 32 bitowy
    Uzasadnij swoje błędne mniemanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Tricki czy nie, ale tam pamięci jest tyle, ile jest w kompie. Inna inszość, że średnio to się nadaje pod fotoszopa czy coś w ten deseń..
    Wbrew pozorow w systemie jest dostępnej więcej pamięcie niż jest RAMu w kompie. No chyba, że sobie wyłączysz korzystanie z pliku wymiany.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Wbrew pozorow w systemie jest dostępnej więcej pamięcie niż jest RAMu w kompie. No chyba, że sobie wyłączysz korzystanie z pliku wymiany.
    Mówiłem o innych systemach niż Windows, i tam zawsze staram się nie używać swap.

Domyślnie

Mówiłem o innych systemach niż Windows, i tam zawsze staram się nie używać swap.
    Jaki by system nie był wyłączenie swap nie jest zbyt mądrym pomysłem niezależnie od tego ile się RAMu posiada. Swap istotnie zwiększa ilość dostępnej pamięci roboczej i wbrew pozorom nie spowalnia specjalnie systemu (oczywiście dobrze skonfigurowany swap).

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Jaki by system nie był wyłączenie swap nie jest zbyt mądrym pomysłem niezależnie od tego ile się RAMu posiada. Swap istotnie zwiększa ilość dostępnej pamięci roboczej i wbrew pozorom nie spowalnia specjalnie systemu (oczywiście dobrze skonfigurowany swap).
    Przy typowych pracach tak. Przy niektórych już niestety nie, i tam muszę wsadzić więcej pamięci i swap wyłączyć, by nie czekać na wyniki kilka dni

Domyślnie

Przy typowych pracach tak. Przy niektórych już niestety nie, i tam muszę wsadzić więcej pamięci i swap wyłączyć, by nie czekać na wyniki kilka dni
    Jak stawiasz serwer w centrum obliczeniowym, gdzie non stop chodzi 1 aplikacja i wykorzystuje całą dostepną pamięć to pewnie tak. Niemniej i tam swap się opłaca z odpowiednio podrasowanym algorytmem korzystania z niego. Jak optymalizujesz system pod jedną aplikację to możesz sobie pozwolić na modyfikację jądra . Oczywiście pod warunkiem posiadania odpowiednich umiejętności tudzież dostępu do ludzi z takowymi.

pebees
    Gość

Domyślnie

milo_ja jak widzę, jakoś się rozumiemy, więc tego OT możemy zakończyć

Natomiast wciąż czekam na odpowiedź segla

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów