Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: 4Gb RAM a WinXP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Musisz zainstalować VISTĘ.
    Vista powinna widzieć, ale praktyka wygląda inaczej. U mnie w laptopie HP niestety nie widzi. Maję to ponoć poprawić.
    http://support.microsoft.com/kb/929605/en-us
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/bb613473.aspx

4-Gigabyte Tuning
    On 32-bit editions of Windows, applications have 4 gigabyte (GB) of virtual address space available. The virtual address space is divided so that 2 GB is available to the application and the other 2 GB is available only to the system.

Więc dla pojedyńczej aplikacji max 2 GB.
    Tak. Dla danych tej aplikacji. Razem 3. Ale i tak nie ma się o co kłócić, bo ..
    Co nie zmienia postaci rzeczy, że z RAM-em trudno na XP poszaleć.

Zaraz się odezwą głosy, że tyle wystarcza, więc nie bądźmy gołosłowni.

Przykład: dokument 8 bitowy, 4 warstwowy plus warstwa korekcyjna.
    Mam 2Gb RAM.

Jeśli ktoś chce się zmierzyć z moim dokumentem - proszę o wystawienie FTPa, wyślę. 400Mb.
    Może i bym się zmierzył, ale nie mam fotoszopy

Przypomniało mi się coś jeszcze:
    1. Istnieje oprogramowanie (do kupienia), 'znoszące' te limity
    2. Problemy z PAE zaistniały od czasu SP2, gdzie zmieniło się nieco 'zarządzanie' pamięcią.
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 12-09-2007 o 10:03 Powód: przypomniało mi się .. :D

Domyślnie

@madburn
    Przyznaję się do błędu, nie zdawałem sobie sprawy z tak długiej historii interfejsów graficznych.

Zresztą według mnie EOT, przepraszam za zaczęcie offtopa.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

To nie do końca tak. Te artukuły mówią o dostepnej przestrzeni odresowej dla jednego procesu. Standradowo podział jest taki, że 2GB dla aplikacji i 2GB dla systemu. Po odpowiednim "gmeraniu" można bodaj osiągnąć 3GB:1GB. To dotyczy przestrzeni adresowej jednego procesu (aplikacji), a nie fizycznej pamięci. Jak aplikacja tworzy kilka procesów (nie mylić z wątkami), to może sumarycznie mieć więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    To nie do końca tak. Te artukuły mówią o dostepnej przestrzeni odresowej dla jednego procesu. Standradowo podział jest taki, że 2GB dla aplikacji i 2GB dla systemu. Po odpowiednim 'gmeraniu' można bodaj osiągnąć 3GB:1GB. To dotyczy przestrzeni adresowej jednego procesu (aplikacji), a nie fizycznej pamięci. Jak aplikacja tworzy kilka procesów (nie mylić z wątkami), to może sumarycznie mieć więcej.
    Co nie zmienia faktu, że w XP SP2 można wymusić adresowanie ponad 3GB pamięci, a nie 4GB. Tak więc w tym systemie kupowanie 4GB kości jest bezcelowe. I to jest zasadnicza odpowiedź na pytanie założyciela wątku.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    To nie do końca tak. Te artukuły mówią o dostepnej przestrzeni odresowej dla jednego procesu. Standradowo podział jest taki, że 2GB dla aplikacji i 2GB dla systemu. Po odpowiednim "gmeraniu" można bodaj osiągnąć 3GB:1GB. To dotyczy przestrzeni adresowej jednego procesu (aplikacji), a nie fizycznej pamięci. Jak aplikacja tworzy kilka procesów (nie mylić z wątkami), to może sumarycznie mieć więcej.
    Co nie zmienia faktu, że w XP SP2 można wymusić adresowanie ponad 3GB pamięci, a nie 4GB. Tak więc w tym systemie kupowanie 4GB kości jest bezcelowe. I to jest zasadnicza odpowiedź na pytanie założyciela wątku.
    A więc bezcelowym mieć więcej niż 4GB RAM nie jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    A więc bezcelowym mieć więcej niż 4GB RAM nie jest.
    Bezcelowym jest natomiast kupowanie więcej niż 4GB w sytuacji, gdy chcemy poprawić funkcjonowanie aplikacji, która odpowiednich sztuczek nie stosuje. Ale to chyba oczywiste.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta

Przykład: dokument 8 bitowy, 4 warstwowy plus warstwa korekcyjna.
    Przy próbie wykonania radial-blur:
    W Corelu by pewnie poszło...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

zawsze mozna zainstalowac Win2003 i wtedy mozna poszalec z pamieciami.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    zawsze mozna zainstalowac Win2003 i wtedy mozna poszalec z pamieciami.
    Chciałeś napisać 'kupić i zainstalować'? No tak, ale niektórzy nie lubią dwa razy płacić za to samo

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów