Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie problem z nikon 200 AF 3.5

Witam

zakupilem wczoraj uzywany nikon 200mm 1:3.5 Af ED

obiektyw masywny, piekny i metalowy, bez widocznych uszkodzen- ale

podpialem do mojego f100 i...

problem- obiektyw pracuje w Af ale wartosc przeszlony ustawiam manualnie (co nie jest problemem) ale jak tylko wlacze aparat i wlaczam ustawienie ostrosci na obiektywie na automat, to- obiektyw (czy aparat) przesuwa zoom na najnizsza wartosc liczona w metrach i tak jakby nadal probowal przesuwac zoom tzn. slychac jak silnik chodzi i probuje poruszyc zoomem obiektywu (soczewkami ).

dla zoobrazowania: np ostrosc ustawiona na obiektywie na manual, ustawiam na nieskonczonosc i wlaczam automat, zoom przesuwa sie na najnizsza wartosc i nadal probuje przesuwac obiektyw (zwierciadla) slychac wyrazna prace silnikow,
    czy to wina braku wspolpracy mojego f100 z tym obiektywem? czy usterka obiektywu?

2. pytanie do czego sluzy ten przycisk na obiektywie???

Domyślnie

BUBYPL, moze to glupio zabrzmi na obiekt w jakiej odleglosci usilujesz zlapac ostrosc?

Domyślnie

BUBYPL, moze to glupio zabrzmi na obiekt w jakiej odleglosci usilujesz zlapac ostrosc?
    wiem o czym myslisz ale (minimalna odleglosc ostrzenia dla tego obiektywu to jakies 2 metry)
    usilowalem zlapac odleglosc na 5m i na nieskonczonosc, ale obiektyw wogole nie reaguje, przesuwa sie na minimalna i tyle.

Domyślnie

BUBYPL, nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, co kupiłeś

Otóż jest to obiektyw przeznaczony dla Nikona F3AF - jeden z 2 dostępnych szkieł dla tego aparatu, oprócz 80/2.8. Tajemniczy przycisk to blokada AF, którą mozna też wymusić przełącznikiem AF-MF. Obiektyw ten nie ma CPU znanego z późniejszych szkieł AF oraz AI-P, stąd też niekompatybilność z F100. Ostatnim korpusem, który obsługiwał te obiektywy, był F4.

To rzadki obiektyw, nie wiem, ile teraz jest wart, ale parę lat temu widziałem w Stodole pełen zestaw (korpus F3AF + 2 obiektywy) za 5000.

Domyślnie

Otóż jest to obiektyw przeznaczony dla Nikona F3AF - jeden z 2 dostępnych szkieł dla tego aparatu, oprócz 80/2.8. Tajemniczy przycisk to blokada AF, którą mozna też wymusić przełącznikiem AF-MF. Obiektyw ten nie ma CPU znanego z późniejszych szkieł AF oraz AI-P, stąd też niekompatybilność z F100. Ostatnim korpusem, który obsługiwał te obiektywy, był F4.
    dzieki za rozjasnienie sytuacji- obiektyw jest solidny i musze sie przyznac ze probowalem go z d70 i na manualu gra )

pozostaje tylko reczne ustwienie ostrosi i przeslony- no i czas

To rzadki obiektyw, nie wiem, ile teraz jest wart, ale parę lat temu widziałem w Stodole pełen zestaw (korpus F3AF + 2 obiektywy) za 5000.
    wlasnie kupilem go na ebayu bo cena byla atrakcyjna- nawet bardzo atrakcyjna

Uprawnienia umieszczania postów