Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie MC Wołna 80/2,8 - co to warte ???

Witam wszystkich.

W zasadzie to chciałem zapytać znawców o 3 obiektywy które wykopałem w szafie, a chodzi mi konkretnie o dopasowanie ich do nikona d40.

1) MC Wołna 80/2,8 - mocowanie p-six ( chyba tak to sie nazywa ) - załozylem przejsciowke na m 42 ( bo taka mialem ) i do niej dokręciłem pierścień z mocowaniem do nikona. Wydaje się robić fajne fotki ale ostrzy do 2 m. Czy po dokupieniu przejsciówki z p-six na nikon bedzie dobrze ??? I czy w ogole sie w to pchac ??? Napiszcie co sadzicie o tym obiektywie. </p>
    2) Drugi to MC Jupiter 135/3,5 - słyszałem ze godny uwagi i ze mozna dokupic cale mocowanie do nikona i wtedy ostrzy ok. Tez prosze o jakies porady. </p>
    3) trzeci to Pancolar electric MC 50/1,8 z mocowaniem m 42. Po dokreceniu przejsciowki na nikon ostrzy do 1 m. To chyba fajne szkiełko ale do niego mocowania raczej nie założe - Poradzcie jak go zastosowac w nikonie.

Dzieki za wszelkie porady.

Domyślnie

Sprzedac a za zarobione pieniadze kupic np. Nikona Seria E 100 lub 135.

Domyślnie

Jesli masz tylko jeden obiektyw na psix, to nie warto sie w to ladowac, bo przejsciowka psix->nikon jest droga - za droga jak na ten obiektyw, ktory jakas rewelacja nie jest. Jesli natomiast chodzi o Jupiterka, to jestem jednym z wielu bardzo zadowolonych z posiadania - oczywiscie z podmienionym mocowaniem na nikonowskie - koszt na allegro ok 40 zl, ale w sumie ten obiektyw tez ceni sie niewiele wyzej (co nie zmienia faktu, ze ma grono milosnikow). Jesli chodzi o 50/1.8 to czesto mozna dostac ponizej 200 zl Nikona E 50/1.8..... Tak, wiem, ze to drozej - ale to swietny obiektyw i ma mocowanie prawidlowe
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Witam.

Nareszcie jakas sensowna odpowiedź. Dzieki.
    Tytlko ze mam jeszcze sonnara do ktorego planuje dokupic taka przejsciowke - wiec i do wolny by pasowala ... dlatego teraz kwestia co bedzie lepsze .... ale napewno nikkor bo bedzie pomiar swiatla ... Zastanowie sie jeszcze ....

Miłej niedzieli.

Ps. A co do jupiterka to juz zamowilem to zastępcze mocowanie. ;o)

d200 T17-50 N50 S30/1.4 N85/1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Beskid Śląski (d. Wrocław)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Sprzedac a za zarobione pieniadze kupic np. Nikona Seria E 100 lub 135.
    E 100 niedawno na allegro poszedł za niecałe 200 pln
    analog: FM2n/MD12; N 50/1.8 AF
    cyfra: Fuji s5600

Domyślnie

A za drugie 200 dokupi w idealnym stanie Nikona E 50/1.8.

Wiec po diabla sie babrac w przejsciowki.

Uprawnienia umieszczania postów