Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Thumbs down co do D40 tanio... prowizorycznie

witam, mam pytanko...

mam nilona D40... chciałbym coś zakombinować z oświetleniem pseudostudyjnym... jakaś namiastka softboxa... może coś z parasolką... ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... czy można coś zakombinować by małymi nakładami można było uzyskać jakieś "studyjne" oświetlenie...?

Domyślnie

Największą i chyba najtańszą prowizorką to zabawa z Halogenami budowlanymi.
    Ja używam z parasolkami. (jakoś dają radę)

- 1szt. parasolki 20pln
    - 1szt. Halogen (z statywem) zależnie od sklepu.

Przykład

Sporą ich wadą jest to że się strasznie grzeją. (trzeba solidnego wiatraka, lub wyłączać raz na jakiś czas).
    Jak zbyt długo by popracowały to by mi roztopiły parasolki

Przykład ustawionych przy stole bezcieniowym
    (niewiele widać ale mam nadzieję że przekazałem ideę)
    Michał 'andar' Wargin :: www.andar.pol.pl
    D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE

Domyślnie

Zastanawiam sie ciagle nad halogenami - w sensie ktore uzywacie - czy sa to te mocne 500W czy 150W ?
    To choelerstwo musi sie naprawde grzac no i troche pradu jesc.
    Ostatnio edytowane przez pxl ; 10-09-2007 o 10:53
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Domyślnie

To co pokazałem to 500W mam jeszcze 150W i używam czasem np. do doświetlenia tła.
    (150W to naprawdę dosyć niewiele).

Pozdrawiam.

Ps. Grzeje się jak mały piecyk.
    A prądu je jak dwa piecyki
    Dlatego stosuję do nich przedłużacz z zamontowanym na środku kabla przełącznikiem nożnym.
    Po prostu włączam tylko przed ujęciem ewentualnie do podglądu, zmniejsza to zużycie prądu jak i temperaturę.
    Ostatnio edytowane przez andar ; 10-09-2007 o 10:57
    D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE

Domyślnie

o to mi chodziło!!!
    efekt jest super!!!
    a jak łapiesz pomiar światła? jakieś korekcje?

Domyślnie

gdzie mozna kupic halogeny w dobrej cenie? I czy jest wielka roznica miedzy halogenem za 30 pln i za 100pln:P?

A takie cos z alledrogo? Nada się?

Domyślnie

Co do tego z Allegro. (dziwna sprawa. bo bez statywu, a i nie wiem po co ci czujnik ruchu )

Na szybcika znalazłem coś takiego (ale widać dokładnie o co chodzi)
    za wersję na jedną lampę zapłaci się w granicach 60-70pln szt.
    (I od razu ma się extra regulowany statyw).

http://www.narzedziak.pl/go/_info/?id=1059

Ps. jest tam jeszcze jedna lampa (leżąca) na którą się czaję aby wymienić 150W halogen na 500W do tła.
    (ale wtedy to tylko z jedną lampą na statywie bo 1500W to spory pobór mocy).

Co do korekt. itd. To kwestia ustawienia WB. (lub poprawienia go w PS). Tyle.
    Halogeny jak by się miało wydawać nie świecą na biało, to jest jednak żółte światło. (tak na moje oko)

Domyślnie

moglbyś dać jakies przykładowe fotki z takiego "amatorskiego" studia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miden Zobacz posta
    moglbyś dać jakies przykładowe fotki z takiego "amatorskiego" studia?
    Choćby portret w moim pierwszym poście. ale ok. (kilka już było na forum) oto co na przykład udało mi się uzyskać przy pomocy dwóch halogenów 500W i jednego 150W do tła. + (prześcieradło)

sailor
    Gość

Domyślnie

czy biorac pod uwage jak te pasqdztwa grzeja i ile pradu jedza nie lepiej zainwestowac w najtansze chinczyki? i swiatlo lepsze i problemow mniej .. a zwroca sie po kilkunastu sesjach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów