Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: pomocy :(

Domyślnie pomocy :(

witam, dziś ruszyłam w plener obiektywek zmieniłam w domu... No i zdjecia zrobione praktycznie w tej samej minucie diametralnie sie różnią... na drugim pojawiły się plamki, które potem występują już przy każdej następnej fotografii . Po powrocie do domu zmieniłam obiektyw, aby sprawdzić czy to wina obiektywu czy nie. No i przy drugim pojawiają sie te same plamki co sie dzieje?? Pomóżcie...

foto bez "paprochów"

By agawytka

foro zrobione w tej samej minucie i ...

By agawytka
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Jak nie obiektywy, to paprochy na matrycy. Gruszka i po sprawie. O czyszczeniu poszukaj w wyszukiwarce - temat ocean.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

jesli zmienilas obiektyw i masz to samo, to najprawdopodobniej to jakis paproszek na matrycy, mozsze sprobowac delikatnie usunac to pedzelkiem albo sprobowac wydmuchac go ostroznie stamtad.

##EDIT##
    rsz: byles o sekunde szybszy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dusker Zobacz posta
    jesli zmienilas obiektyw i masz to samo, to najprawdopodobniej to jakis paproszek na matrycy, mozsze sprobowac delikatnie usunac to pedzelkiem albo sprobowac wydmuchac go ostroznie stamtad.

##EDIT##
    rsz: byles o sekunde szybszy
    Ja Ci dam pędzelkiem!
    Nie dotykajcie filtra na matrycy żadnymi pędzelkami. Nie wiadomo jak twardy jest ten paproch i jakie włosie ma pędzelek. Wystarczy chwila i ryska gotowa. I o sprężonym powietrzu też zapomnijcie.Lekko dmuchnąć gruszką bez talku.

Chyba, że ktoś lubi "ejdżkor".

Domyślnie

no dobra sprobowalam pedzelkiem i gruszka i nic ... najgorsze jest to ze jak patrze robiac foto to wcale tego nie widze... co to moze byc?

Domyślnie

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2106
    a potem poczytaj o czyszczeniu, jest tego mnóstwo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2106
    a potem poczytaj o czyszczeniu, jest tego mnóstwo.
    dzieki wielkie głupiutka ja nie wiedziałam że trzeba nacisnąć spust by się lustro podnisło no i tam gruszka delikatnie dmuchnęłam i po sprawie

wybaczcie niewiedze - początkujący ze mnie fotograf jeszcze i wielkie dzięki za pomoc, człowiek codziennie się czegoś uczy

Uprawnienia umieszczania postów