to na J i to na J![]()
Szukaj
to na J i to na J![]()
D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8
hmmmm....mam podobny problem.chcę mieć namiastkę makrofotografii ale nie kupować obiektywu bo narazie kasy nie mam. co kupić?? posiadam D40 +18-55mm. Pierścienie jakieś?? a może rzeczywiście te soczewki?? napiszcie bo nie chce nawet tak niewielkiej sumy wyrzucić w błoto. a np. Raynox dcr 250?? a czy do niego musiałbym kupować adapter?? jestem kompetnie zielony w tym dlatego prosze o pomoc. dzięki!
pozdrawiam, Łukasz
ja kupiłam soczewki z defektem o tutaj http://www.allegro.pl/item241855282_..._defektem.html i naprawd enie wplywa to na jakos zdjecia... Niestety co do Raynoxa nie poradzę Ci nic bo nie próbowałam...
Tak obserwuję tę dyskusję i rzeczywiście rozwija się ona ciekawie. Zastanawia mnie tylko jedno - o ile można z wykorzystaniem tych wynalazków uzyskać pewne powiększenie, to czy jest to skala odwzorowania choć zbliżona do prawdziwego makro (1:1) i co ważniejsze - jaka jest jakość obrazka. Konradek26 pokazał dosyć przekonujące zdjęcia, jednak co do soczewek, itp. - mam pewne wątpliwości. W szczególności chciałbym zobaczyć fotkę na maksymalnym zbliżeniu, ale z przysłoną przymkniętą do granic możliwości. Przecież taki jest często wymóg makro - przysłona musi być mocno przymknięta, aby GO była akceptowalnie duża. A jak wtedy z innymi parametrami obrazu - kontrastem, kolorami, itp . ?
Nie żebym narzekał - po prostu jestem ciekaw jak mają się takie rozwiązania do dedykowanych obiektywów makro (notabene manualne Micro Nikkory można kupić poniżej 500zł...).
PS.: Miałem całkiem niedawno Industara na m42 i pierścienie - zdjęcia wychodziły, hmmm, w miarę. Jednak po powiększeniu nie było to to, co daje Micro Nikkor. Poza tym komfort pracy był do d..y![]()
Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 13-09-2007 o 13:16
niestety albo stety muszę się z Tobą zgodzić kolego Zbigniew... Nie ma jak szkiełko MAKRO i zapewne nic nie jest w stanie zastapić tak naprawdę jakości zdjęć nim robionych... Tu się zgodzę, ale kolega mówi, że coś taiego na spróbowanie więc ja innej opcji nie widzę niestety...
btw zrobie jakieś foto na max przymknięciu i z soczewka i zobaczymy jak wyjdzie mogę przesłać Ci jak jesteś ciekaw
![]()
no właśnie domyślam się że najlepszy to obiektyw, ale ja na razie nie mam kasy, z czasem kupie może za rok....bo teraz cały rok to uczyć się muszę:/ co do tego zakupu to naprawdę nie widać żadnych defektów?? i jakie są minusy ich używania dla Ciebie Agawytka? jeśli można to prosze jeszcze kogoś o zdanie na temat tego raynoxa.
pozdrawiam, Łukasz
ok to pod wieczor postaram sie wrzucic jakies sampelki![]()
jeszcze jedno. Jeśli to o co pytam to abstrakcja to przepraszam, ale się nie znam.a jeśli np. kupie sobie takie 2 zestawy i połącze np. 6 takich soczewek po +10 to jakie będą tego efekty?? tzn. oczywiscie domyślam się że negatywne ale jakiego typu??
pozdrawiam, Łukasz
Skontaktuj się z nami