Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: d40 i macro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zinek2005 Zobacz posta
    bede musial sie zastanowic nad tym obiketywem, cena kuszaca, jesli jest tak naprawde dobry to nie ma co sie zastanawiac, ale zapytam sie jeszcze czy taki pierscien bylby dobrym zakupem do mego nikkora- http://www.allegro.pl/item239335537_...on_promo_.html
    i czy nie lepiej zainwestowac w obiektywy m42? tylko jaki mozna kupic do macro
    Ja kupilem takie :
    http://allegro.pl/item241765418_kenk...af_makro_.html

Przenosza wszystko , maja styki i srubokret (w D40 zbedny ale w przyszlosci kto wie).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie

to chyba tylko zostaja do wyboru pierscienie kenko to lepiej juz w obiektyw ten zianwestowac

Domyślnie

to chyba tylko zostaja do wyboru pierscienie kenko to lepiej juz w obiektyw ten zianwestowac
    Troszke naczytalem sie zanim cos kupilem.
    Na Twoim miejscu wzialbym jakis obiektyw do macro, pozniej ewentualnie pierscienie czy raynox'a.
    Wszystko jest kwestia tego co chcesz osiagnac i ile masz na to kasy ... no i pozostaja umiejetnosci, ja tych ostatnich mam malo ale w wolnych chwilach trenuje

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie

z kasa jest najgorzej, a umiejetnosci sie nabywa, wiec mozna sie wszystkiego nauczyc. chyba zostane przy tym nikkorze. potem jak wspomniales dokupie jakies pierscienie czy cos moze innego, zobaczymy.

Domyślnie

Ewentualnie mozesz zapolowac na uzywanego Tamrona 90 , chodza w granicach 800-1200 i jest wart tych pieniazkow..

Domyślnie

z kasa jest najgorzej, a umiejetnosci sie nabywa, wiec mozna sie wszystkiego nauczyc. chyba zostane przy tym nikkorze. potem jak wspomniales dokupie jakies pierscienie czy cos moze innego, zobaczymy.
    Zerknij na ten link co Ci podalem, zobaczysz co daja pierscienie.
    Sam kupowalem troszke w ciemno, nie wiedzialem na ile zwieksza skale odwzorowania.
    Dopiero do pierscieni mam ulotke co i jak zmienia sie wraz z obiektywem o ogniskowej 50 i 70 mm.
    W praktyce pozostaje jeszcze opanowanie calego zestawu ... najtrudniejsze.

Domyślnie

ja używam soczewek makro +10
    tego typu
    http://www.allegro.pl/item242121084_...nowy_fvat.html

i powiem, że jestem zadowolona , pieniądze nieduże jak na początek i warto spróbować moim skromnym zdaniem.

Pzdr, A.
    Ostatnio edytowane przez agawytka ; 08-09-2007 o 18:25
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

A ja mam ciekawy patent na makro w D40 + maly kit.
    Potrzebna jest do tego przednia soczewka z Heliosa 58/2
    Wyjmujemy ja z niego i wkladamy w tylni otwor obiektywu pamietajac by wkladac wypukla strona do srodka.
    W zaleznosci od sily wlozenia bedzie sie trzymac, wypasc moze gdy sie ustawi ogniskowa <20mm, bo zespol soczewek nikkora wypycha ta od Heliosa.
    Efekt jest zadziwiajacy, AF dziala i wszystko inne tez. Jak by ktos chcial probke jakie takie cus efekty daje to mowic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradek26 Zobacz posta
    Jak by ktos chcial probke jakie takie cus efekty daje to mowic
    no to ja mówię bardzo chętnie zobaczę sample wykonane takim cudem proszę na maila [email protected]
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

agawytka sory ale te fotki niby makro sa koszmarne!! to nie byl dobry przyklad

zinek2005 polecam jakis obiektyw do makro ale tylko MF w cenie do 700zł powinienes kupic
    w ostatecznosci jakis tele + konwerter Raynox DCR-250 albo jakis stary Pentacon 135 + Raynox
    D300 + D50 + T17-50/2.8 + N50/1.4D + N70-300VR + S8/3.5 Fish + V90/2.5 VMC + SB-800 + ....duzo checi na nauke

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów