Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie d80 - tak ma być?

witam,
    mam małe pytanie do użytkowników d80. czy poniższa sytuacja jest normalna?
    zrobiłem zdjęcie białej ściany w dość nikłym świetle (na trybie auto aparat sugerował użycie lampy, której nie użyłem). otwierając plik na kompie na 100% wielkości zauważyłem 2 czerwone i 1 niebieski punkt. punkty nie wyglądają jak zabrudzenie lecz jak jakieś znaczniki (ale nie są np. w środku zdjęcia). co ciekawe lampa włączona i punków nie ma.
    czy to normalne? zrobiłem dopiero 1000 zdjęć tym aparatem i na poprzednich nie widzę takich punktów.

Domyślnie

pokaż fotę.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Moim zdaniem hot pixele na matrycy.
    Wyjscia są dwa :
    1) olać sprawe, jesli na wiekszosci fotek ich nie widac
    2) dac do mapowania do serwisu (ale za jakis czas pewnie pojawia sie znow)

Na forum jest duzo o tym zresztą, poszukaj....
    Np. tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25468

Domyślnie

Tak, to są hot-pixele. Najczęściej pojawiają się przy dłuższych czasach i w słabym świetle. Nie przejmuj sie tym, widoczne są tylko na dużych powiększeniach. Jak będą przeszkadzać to je po prostu wystempluj w PSie lub innym programie graficznym.

Domyślnie

dzięki za wyjaśnienie. póki nie będzie to zbyt uciążliwe to nie będę nic z tym robił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redace Zobacz posta
    dzięki za wyjaśnienie. póki nie będzie to zbyt uciążliwe to nie będę nic z tym robił
    Nie bedzie raczej uciazliwe, na 98% zdjec tego w ogole zobaczysz Ja na poczatku jak kupilem D80 zrobiłem sobie słynny "test dekielka" czyli zdjecie z długim czasem i przykrytym obiektywem osłoną. Z tego co pamietam chyba były 2 sztuki hot. Obecnie mam napstrykane ok. 5 tys zdjęc. Nie zauwazylem na ŻADNYM zdjeciu ich obecnosci
    Rob zdjecia i sie nie przejmuj, pozdrawiam

Domyślnie

Zainspirowany wątkiem, również postanowiłem zrobić "test dekielka". Mam 4 niebieskie i 1 czerwony. I nie zamierzam ABSOLUTNIE NIC z tym robić. Na normalnych zdjęciach w ogóle tego nie widać.
    Aparat ma dwa miesiące.

Rób zdjęcia i nie przejmuj się punkcikami.
    Klejony D80.

Domyślnie

Jak to jest z tymi hot pixelami ? Jedni twierdzą że trzeba zrobić zdjęcie z założonym dekielkiem najlepiej na długim czasie, inni znowu twierdzą że martwy piksel nie zaświeci jak nie dostanie choć trochę światła. U mnie hot piksele widać np. przy ekspozycji 1/4 s w słabo oświetlonym pomieszczeniu ISO 400 (zdjęcie porowatej ściany). Natomiast przy założonym dekielku i naświetlaniu nawet do 2 minut nic się nie pokazało. Jak w takim razie zrobić zdjęcie wzorcowe na którym można by było policzyć te hot piksele ?
    --
    D50 18-55 mm i już
    dwaPe

Domyślnie

w moim d100 wystarczyło zrobić zdjęcie ciemnego tła niedoświetlając o 1 ev i było bardzo wyraźnie widać te przeklęte czerwone punkciki.
    D300/D80/N50/N17-55/N70-300/SB900
    Rower zaraz po psie - najlepszym przyjacielem człowieka !

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów