Close

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 84 z 84

Wątek: d2xs<d300

Domyślnie

bardzo się zastanawiałem nad 105/2 DC, ale jednak wybrałem z 2 powodów 85. Studio mam nie za długie i wolałem krótszą ogniskową, by ten obiektyw móc używac także do całej postaci. 105 po cropie - u mnie był za długi. Na d3 gdyby "odzyskał" swój kąt widzenia byłby OK. Ale nie chciałem czekać wiecznie na to, czy wreszcie FF będzie pokazany, czy nie (przez to wkurzała mnie polityka "tajemnic" nikona - ma to jak widac praktyczne przełożenie na użytkownika).
    Po drugie - nie miałem mozliwości pobawienia się, sprawdzenia jak się (w praktyce studyjnej, w plenerze itd) używa tej funkcji DC. Teorie znam, zdjęcia w sieci widziałem. Ale użytkownicy piszą różnie, niektórzy nie uzywają DC. No i nie wiem, czy to zależało od tego, że nie potrafią z tego korzystać, czy jak piszą - nie we wszystkich warunkach (oświetleniowych) to się dobrze spisuje.
    A tak w ogóle - i to najistotniejsze - złapanie płaszczyzny ostrości czy to 85 czy 105 nastąpi w tym samym miejscu. Czyli przed okiem. Sama zmiana obiektywu nic nie da.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...... złapanie płaszczyzny ostrości czy to 85 czy 105 nastąpi w tym samym miejscu. Czyli przed okiem. Sama zmiana obiektywu nic nie da.
    No właśnie dlatego są te obiektywy DC, żeby się dało. To całe DC powoduje coś w rodzaju przesuwania "środka" głębi ostrości względem punktu ostrzenia do przodu lub do tyłu, czyli takie sztuczne BF/FF. Chyba o to ci chodziło?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie o ilość chodzi, a o ich rozłożenie w kadrze. Co z tego, że czułe, jak nie są w miejscu gdzie np. wypada głowa człowieka.
    Te 51 też nie robi na mnie wrażenia. Powinny być jakieś pola mocno po bokach, a ich nie ma (w D3), w D300 - zobaczymy.
    rozumiem Jacku,chodzilo mi tylko o to ze jest to znaczny postep w stosunku do wczesniejszych rozwiazan ,niestety to chyba jeszcze nie ten etap rozwoju technologii aby miec wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No właśnie dlatego są te obiektywy DC, żeby się dało. To całe DC powoduje coś w rodzaju przesuwania "środka" głębi ostrości względem punktu ostrzenia do przodu lub do tyłu, czyli takie sztuczne BF/FF. Chyba o to ci chodziło?
    Prawie, ale nie do końca. Bo ja nie chce miec brwi ostrej, a dopiero oko za nią. Przesuwanie sfery ostrości obiektywu DC chyba nie jest tak 'skuteczne" by poza ostrościa znalazła się płaszczyzna na którą nastawi ostrość system AF.
    Niestety nie miałem możliwości pobawienia się obiektywami DC i to co o tym sądzę - to "wnioski" wyciągniete ze strzępów wiedzy jakie na ten temat mam. Wiem natomiast, że po użyciu funkcji defocus obiektyw znowu przeastrza, nie zostaje w poprzedniej pozycji. Czyli ta funkcja wpływa na bokeh, ale złapana przez AF "nowa" płaszczyzna ostrości dalej pozostaje ostra.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów