ale tylko w centrum kadru...
na bokach sa tylko zwykle
Szukaj
ale tylko w centrum kadru...
na bokach sa tylko zwykle
Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
Tamzooka150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0
mimo wszystko ,jest to 15 sztuk
nie o ilość chodzi, a o ich rozłożenie w kadrze. Co z tego, że czułe, jak nie są w miejscu gdzie np. wypada głowa człowieka.
Te 51 też nie robi na mnie wrażenia. Powinny być jakieś pola mocno po bokach, a ich nie ma (w D3), w D300 - zobaczymy.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
Może jakaś stała korekta do studyjnej fotografii, żeby przy proporcjach ciała łapać ostrość krzyżowymi punktami na coś co jest w innnym miejscu kadru?
L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...
"How do you feel about women's rights? I like either side of them."
www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45
Chodzi o pracę z 85/1.4. By ostrość lepiej się rozkładała na twarzy.![]()
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
W portrecie ostrość powinno się ustawić na pierwszym (bliższym) oku lub na obu. Czujnik (punkt AF) jest zbyt wielki i obejmuje także brew i przez to ustawia na nią ostrość. Pierwsze oko jeszcze się łapie w ostrości (zalezy od tego jak przekręcona głowa i jaka przysłona), drugie oko nie ma szans (przy otwartych przysłonach)
Teraz ostrość ustawiam celując na dolne rzęsy, tak by się brew nie łapała w czujniku. To trochę niewygodne. Mam zamiar zrobic sobie tak (przekalibrować), by ostrość się łapała 1 cm za brwią i ostrość się będzie łatwiej nastawiać.
Chodzi po prostu o lepszą kontrolę nad rozkładem GO. Nie cierpię, jak ujecie musze odrzucić z powodów technicznych (bo zawsze toi jest jedno z tych ładniejszych- prawa Muphiego). W portrecie przy lekko przekręconej głowie i przysłonach 2,0 lub mniejszej nie ma sie obu oczu ostrych. W FF głębia będzie jeszcze mniejsza.
Jest też opcja ustawiania manualnego - ale to gdy jest jasno, matówka 100% i ma się D3, bo wtedy coś w wizjerze widać. Albo kupię muszlę oczną z soczewką powiększającą (jak nie przejdę na D300/D3)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
To może kup sobie jakiś obiektyw DC. Będziesz miał to, o czym piszesz.
Jacek
Skontaktuj się z nami