Czy uzywal ktos ipoda photo jako banku zdjec,lub wogole mial stycznosc z tym urzadzeniem?
Szukaj
Czy uzywal ktos ipoda photo jako banku zdjec,lub wogole mial stycznosc z tym urzadzeniem?
nikon i troche rupieci........R2-D2
Ja uzywam, ale nieco starszego iPoda... czasem rowniez jako banku zdjec w terenie.
Pozdrawiam Giuppo
FunBoy
Jeśli chcesz bezpośrednio z aparatu zgrywać zdjęcia, to musisz dokupić takie cóś, co się zwie iPod Camera Connector. Daje Ci to port usb do podłączenia aparatu. Kosztuje ok. 120zł, można kupić np. tu: http://sklep.apple.pl Działa ze wszystkimi modelami iPodów poza Nano i Shuffle. Zaletą jest wielkość, a raczej niewielekośćZamieszczone przez FunBoy
Możesz też skorzystać z czytników kart pamięci podłączanych do iPoda - Belkin zdaje się robi coś takiego.
Ps. Zdaje się, że iPod Photo nie pokazuje miniatur z RAWów
Rewelacja - rzeczywiscie jest na stronie appla.Zamieszczone przez Jeremy
Z tymi RAWami - moze jest jakis sofcik, ktory umozliwi pokazywanie miniatur. Znajomy kiedys pokazywal mi na swoim iPodzie, jak zmienil mu system operacyjny na jakiegos Linuxa (oczywiscie stworzonego pod iPoda) - pozniej mogl bezposrednio wgrywac mp3 na niego, bez dodatkowego softu konwertujacego (jakos tak to bylo, z tego co pamietam - nie posiadam/nie posiadalem iPoda, takze nie do konca kojarze, czy o ten konkretnie proces chodzilo - w kazdym badz razie, znosilo to jakies fabryczne ograniczenia).
Pozdro
FunBoy
[ Dodano: 05-12-05, 16:10 ]
W sumie wystarczy, jesli bedziemy zapisywac rownoczesnie RAW+JPEG i bedzie mozliwy podgladZamieszczone przez Jeremy
Swietna sprawa.
Tak patrze sobie na ta strone i widze, ze rowniez jest ten czytnik kart Belkina, ale 4razy drozszy i znacznie wiekszy od samego iPoda.
Moze mi ktos powiedziec, jak szybki jest transfer pomiedzy Nikonem a iPodem przez iPod Camera Connector?
Zerknij tutaj, jest też o prędkościach transferu:
http://www.ilounge.com/index.php/rev...onnector-ipod/
Swietny link z testem - dzieki wielkie.Zamieszczone przez Jeremy
Po przeczytaniu testu widze, ze iPod jest dobra alternatywa w przypadku, jesli ktos juz posiada iPoda i bedzie go wykorzystywac "tylko" podczas rekreacyjnych podrozy, w celu zwolnienia miejsca na karcie. W wyniku wolnego transferu, osoby zajmujace sie (nazwijmy to) polprofesjonalna, a moze nieamatorska fotografia, zakupia szybki databank, ktory w znacznie krotszym czasie zrzuci pamiec bezposrednio z karty pamieci, czyli w trakcie zgrywania bedzie mozna wsadzic druga pusta karte do aparatu i dalej robic zdjecia.
Coz... Powiem tak - fajnie, ze jest mozliwosc wykorzystania mp3playera jako amatorskiego databanku... Reszta niech zdecyduje jaka funkcjonalnosc beda chieli uzyskac od takiego urzadzenia.
Pozdrawiam
FunBoy
a moze ktos wie jak podlaczyc zwykly czytnik kart do ipoda,wydaje mi sie to wykonalne
nikon i troche rupieci........R2-D2
W podanym linku przez Jeremy'iego - chlopaki testujac "przejsciowke" probowali podlaczyc zwykly czytnik kart, ale bez sukcesu - zerknij na link to zobaczysz jaki konkretnie model.Zamieszczone przez krzys123
iPod sam w sobie nie jest hostem usb, wymaga podłączenia do urządzenia, które nim "pokieruje", czyli do komputera, lub do różnych aktywnych akcesoriów. Jeśli podłączysz ot tak czytnik kart, to musi być coś, co czytnikowi "każe" odczytać kartę i przenieść dane po usb. Sam czytnik jest pasywny przecież. Dlatego wymyślono coś takiego jak Camera Connector albo te wynalazki Belkina.
Oczywiście, można próbować robić to naokoło - tzn. zainstalować na iPodzie system operacyjny, ktory ma możliwość pokierowania pracą pasywnego urządzenia usb. O ile mi wiadomo, tylko linuxa da się zainstalować na ipodzie, ale też nie wiem, z jaką funkcjonalnością. W każdym razie być może wtedy dałoby się zrobić tak, że działałby zwykły, pasywny czytnik kart. Myślę, że pomocne mogą okazać się strony takie jak: http://www.ipodhack.com/ oraz http://ipodlinux.org/Main_Page
pozdrawiam,
Skontaktuj się z nami