Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: nikon 28-70

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saygon Zobacz posta
    wiem o tym dokładnie, ale 70-200 na pełnej dziurze jest w pełni zadowalający
    Jesli Cie zadowala, to z 28-70 bedziesz mial podobnie. Przynajmniej blizej dluzszego konca. Mam wrazenie jednak, ze tak naprawde nie sprawdziles jaka jest roznica w ostrosci pomiedzy poszczegolnymi przeslonami w 70-200, a wrazenie ostrosci na max otworze wynika z subiektywnego odczucia zwiazanego z mala GO. Im mniejsza GO, tym bardziej to co najostrzejsze w kadrze wydaje sie jeszcze ostrzejsze.

i jeśli ktoś mi powie, że 28-70 zachowuje podobną ostrość przy analogicznych przesłonach to więcej nie trzeba mi mówić.
    nie wziales jeszcze pod uwage jednego faktu. Probujesz porownac tele do standardowego zooma. Wiadomym jest, ze trudniej osiagnac dobra ostrosc przy szerokich ogniskowych. A kiedy jeszcze jest to zoom, to sprawa tym bardziej sie komplikuje. Nie oczekuj, ze przy 28 mm i 2.8 bedziesz mial tak slicznie jak przy np. 110mm w 70-200. Wrazenie to potegowane jest jeszcze przez sposob postrzegania, wspomniany wyzej.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

no i właśnie takie opinie mnie odstraszają od tego obiektywu. Nie po to czaje się na pełny zakres na 2.8, żeby przymykać do 5,6 - to już wolę kupić o wiele tańszy i lżejszy odpowiednik o zmiennej ogniskowej. Może macie jakieś inne propozycje albo rady?
    Saygon - myślę, że problem to Ty masz nie z doborem odpowiedniego szkła, a z decyzją zakupu. Bo to, że Tokina nie jest demonem ostrości, to ja rozumiem. Ale narzekać na AFS28-70 - najlepszy profesjonalny zoom standardowy Nikona (poza -prawdopodobnie lepszym- nowym 24-70), to lekka przesada. Może od razu zastanów się nad Planarem -np 50/1.4, będziesz miał ostro od f2. Tylko, że chyba szukałeś zooma. Musisz chyba najpierw podjąć decyzję co, za ile i czy wogóle kupić.
    Przepraszam jeżeli jestem szorstki, ale jeżeli mam coś kupić, to kupuję a nie dywaguję o wyższości Św. Bożego Narodzenia nad Św. Wielkiej Nocy.
    Pozdrawiam Piotr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikomisiaki Zobacz posta
    Saygon - myślę, że problem to Ty masz nie z doborem odpowiedniego szkła, a z decyzją zakupu. Bo to, że Tokina nie jest demonem ostrości, to ja rozumiem. Ale narzekać na AFS28-70 - najlepszy profesjonalny zoom standardowy Nikona (poza -prawdopodobnie lepszym- nowym 24-70), to lekka przesada. Może od razu zastanów się nad Planarem -np 50/1.4, będziesz miał ostro od f2. Tylko, że chyba szukałeś zooma. Musisz chyba najpierw podjąć decyzję co, za ile i czy wogóle kupić.
    Przepraszam jeżeli jestem szorstki, ale jeżeli mam coś kupić, to kupuję a nie dywaguję o wyższości Św. Bożego Narodzenia nad Św. Wielkiej Nocy.
    Pozdrawiam Piotr.
    ale ja nie narzekam bo go nie mam. Narzekałem tylko na opinie i na to co słyszałem o nim. w koncu jednak kupiłem 17-35 i zoomuje dodatkowo nogami

Domyślnie

ale ja nie narzekam bo go nie mam. Narzekałem tylko na opinie i na to co słyszałem o nim. w koncu jednak kupiłem 17-35 i zoomuje dodatkowo nogami
    I gratuluję wyboru (jeżeli mowa o Nikkorze). Też go mam - uważam, że to najlepszy wybór do matrycy DX. Nie nadaje się do portretu ale do tego mam 50/1.8. 17-35 to fantastyczne szkło.
    Piotr.
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów