Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Bestie

Domyślnie Bestie

Witam
    Miałem dziś przyjemność pierwszy raz w życiu fotografować ptaszniki .Chciałbym wam przedstawić parę fotek z mojego biegania od terraria do terraria .Przyznam się że trochę ciepło mi było jak je fociłem ,ale cóz na łące czy w lesie też może nas coś dziabnąć .Sorrki za centralne , warunki w terrariach są cięższe niż na łące.Cholernie mało miejsca na operowanie aparatem z założonym dyfuzorem na lampie.

1. Nazwę tego zapamiętałem - biało kolanowy

2.

3.

4. Ta fotka niestety robiona przez szybę
    5. Tutaj lekkie zbliżenie ,niestety odnóża pocięte ,ale przy takim "talerzu" ciężko go wyeksponować bez cięcia.Miałem chęć na jeszcze większe ,ale nie odważyłem sie na 1:1

6.

Troszkę wkurzają mnie te małe świecące oczka ,ale Dark kiedyś wspominał że ten typ tak ma.

Pozdrawiam Artur
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

Fajne, najbardziej podoba się 1

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Dzięki za komentarze .Będe długo wspominał tą wycieczkę .

Domyślnie

1. Acanthoscurria geniculata
    2-4. Theraphosa blondi (lub. T. apophysis... ale obstawiam ten pierwszy gatunek).
    ...mam oba
    5-6. Grammostola rosea

Niestety ptaszniki w terrarium to ciężki temat do uzyskania ładnych kadrów. Trzeba puścić draństwo "w teren" i ustawiać modele. Najbardziej podobają mi się 1 i 6. 5 bym zrobił w pionie i z większym zbliżeniem.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

mz. 6 bardzo dobra

jaki obiektyw ?
    |N70s| N-50 1,8| N- 18-70 DX| N - 70-300 G VR| Raynox DCR-250 | Kenko Ex. Tube N/AF |

Domyślnie

Nie widziałem na zdjęciach miarki ... Jakie duże są te bestyjki ?

Domyślnie

Dark dzieki za identyfikacje i komentarz.Najbardziej tak z wygladu spodobał mi sie Acanthoscurria geniculata.Super ma ubarwienie .Może następnym razem będę miał wiecej pewności siebie żeby bardziej zbliżyć sie do nich .Musze troszke o nich poczytać ,przede wszystkim interesuje mnie ich poziom agresywności.Marny ze mnie behawiorysta od pajaków ,ale od jakies lektury trzeba zaczać żeby zrobic nastepny krok bliżej modela

zkrzysztof dzieki za komentarz .Obiektyw to 60 micro ,zapięta do d70s.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Nie widziałem na zdjęciach miarki ... Jakie duże są te bestyjki ?
    Ta bestyjka na 2,3,4 byla największa z tego towarzystwa gdzieś tak duża jak moja dłoń, oczywiście z odnóżami .Łapy małej nie mam ,wiec sama jej wielkośc troszkę mnie hamowała przed zbyt natrętnym zbliżeniem się do niej .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leier Zobacz posta
    (...)Może następnym razem będę miał wiecej pewności siebie żeby bardziej zbliżyć sie do nich .Musze troszke o nich poczytać ,przede wszystkim interesuje mnie ich poziom agresywności.Marny ze mnie behawiorysta od pajaków ,ale od jakies lektury trzeba zaczać żeby zrobic nastepny krok bliżej modela
    Akurat dwa pierwsze gatunki należą do większych "agresywów"... co widać w przypadku T. blondi, podniesione do góry odnóża to poza grożąca. Bardziej wkurzający jest fakt, że pająk raczej zamiast atakować wyczesuje z odwłoka "parzące" włoski (widać przetarcia na odwłoku). Mają maleńkie haczyki i zadziory, wbijają się w skórę... gorzej gdy wejdą w oczy lub błony śluzowe nosa lub gardła. Ale aby nie straszyć. Odpowiednio pilnowane nic nie zrobią... tylko gdy zaczną szybko szorować tylnymi odnóżami po odwłoku, trzeba na 1 - 2 minuty odsunąć się od terrarium.
    Polecam:
    http://www.terrarium.com.pl/dzial/op...-theraphosidae
    (ale trzeba znać nazwy łacińskie ptaszników, by łatwiej po tym nawigować )

Cytat Zamieszczone przez leier Zobacz posta
    Ta bestyjka na 2,3,4 byla największa z tego towarzystwa gdzieś tak duża jak moja dłoń, oczywiście z odnóżami .Łapy małej nie mam ,wiec sama jej wielkośc troszkę mnie hamowała przed zbyt natrętnym zbliżeniem się do niej .
    Nie dziwota, to największy pająk świata. Dorosłe, dobrze odżywione osiągają ponad 30cm rozstawu odnóży i ok. ćwierć kilo żywej wagi :> Moja na dłoni już by się nie zmieściła, choć jeszcze nie jest dorosła
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów