pdzran rozumiem, że ISO 400 to Twój błąd, ale czy mógłbyś mi przesłać 1 zdjęcie z D80 z ISO400 - chociażby tą ważkę. Chodzi mi tu tylko wyłącznie o szum, bo do tej pory robiłem zdjęcia co najmniej na ISO 400 i było OK w D50.
Szukaj
pdzran rozumiem, że ISO 400 to Twój błąd, ale czy mógłbyś mi przesłać 1 zdjęcie z D80 z ISO400 - chociażby tą ważkę. Chodzi mi tu tylko wyłącznie o szum, bo do tej pory robiłem zdjęcia co najmniej na ISO 400 i było OK w D50.
GO zalezy od wartosci przyłony im jest ona wieksza f/8, 11, 16 itd tym GO większa. Odlegosc od fotografowanego obiektu raczej nie ma tu znaczenia nawet przy przysłonie f/11 GO w lustrze jest mniejsza niz w kompakcje przy f/8.
Ja przy makro raczej nie schodze ponizej f/8 jesli chce się pobawic małą GO i osiągnac jakies ' artystyczne ' rezultaty daję f/2.8 ale to głownie przy makro roślin . Staram sie tez aby owad był w miare równolegle ustawiony do aparatu wtedy w miare ostry będzie cały. Z czasem na pewno wypracujesz jakas najlepszą dla siebie metodę fotografowania . Pozdarwiam i powodzenia Anka
http://makrofotografia.ovh.org/
D70 + Nikkor 18-70DX i 50/1.8 + Sigma 70-300 APO macro II + Raynox 250 , m42 (sonnar 135 i 180, Pancolar 50/1.8 ,Flektogon 50/4 itp.)
Skontaktuj się z nami