Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Brudas

Domyślnie Brudas

Brudas, nieogolony, gęba podrapana, oczy czerwone-przekrwione .... " pijak a kazdy pijak to zlodziej "

Tak na marginesie :
    Niestety po foceniu siostrzenicy na ISO400 zapomnialem przestawic idac na lake ... fotki zdawaly sie wydawac na LCD ladne, ostre i wogole ... ratowalem sie jakos, interesuje mnie jak bardzo nieudolnie.
    Co mozna zrobic po takiej pomylce oprocz noise ninja ?

Domyślnie

Generalnie brakuje ciut większej głębi ostrości.Przy iso 400 nie odpalałbym w ogóle noise ninja ,chyba że masz do czynienia z lekko niedoświetlonym kadrem i chcesz go uratować .
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

Niestety uzylem ISO400 , kadry nawet lekko przeswietlone i jak sie je oglada w calosci to sa ok ale jak powieksze fotke to widac ... moim zdaniem szum , na ISO100 czy 200 takiego nie ma.
    Dodaj druga fotke.
    Obie to cropy.
    Caly czas trenuje , podejde blisko , mala GO , odejde dalej , GO wieksza , jednak za daleko aby mocniej powiekszyc.
    Szukam zlotego srodka, pewnie do nastepnej wiosny dam rade

Cala fotka (taki krzak sobie upodobala, tylko na tym siedziala dluzej wyglada tak (inna niz z tej z ktorej wycialem powyzszy kadr) :

Domyślnie

a jak robiłeś w manualu ?
    no i czemu exif usunięty , więcej by mozna było wywnioskować.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Nie zabralem swojego "rozpraszacza", wiec robilem z priorytetem czasu.
    Nie wiem czy dobrze mysle , mam obiektyw 105 x 1.5 , wiec ustawiam czas 1/160 , zeby fotka wyszla bez poruszenia.
    Jesli mam tez swoj rozpraszacz robie w manualu , czas 1/160 , przyslona taka jaka chce.
    Wczoraj bylem zadowolony, bo wyszlo mi dosc sporo fotek ale po dokladnym przyjrzeniu masakra z tym ISO i szumami.

Domyślnie

mówiąc szczerze to mnie przestraszyłeś (wystraszyłeś) tym szumem, bo właśnie planowałem zamianę D50 na D80, ja zawsze robię na ISO 400 - jak jest ciemno to włączam ISO 800, ale tu już widać szum.

Domyślnie

Chyba jednak ustawiłes za malą przyslone GO za mała . Tzn w pierwszym zdjęciu mogę jeszcze wywnioskowac gdzie aparat lapał ostrośc, ale w tym drugim nie mam juz zielonego pojęcia. Totalnie rozmyte nie ma mowy o ostrosci. Odszumianie przy tak duzych zbliżeniach nie jest najlepszym pomysłem bo wiąze się z duzą utratą szczegółów
    http://makrofotografia.ovh.org/
    D70 + Nikkor 18-70DX i 50/1.8 + Sigma 70-300 APO macro II + Raynox 250 , m42 (sonnar 135 i 180, Pancolar 50/1.8 ,Flektogon 50/4 itp.)

Domyślnie

Z tym ISO to moja blad jak juz pisalem, chodzilo mi tylko o sposob na polepszenie fotki, ktora po prostu skopalem.
    Poza tym ta mordka to crop z duzo wiekszej fotki.
    Sadze, ze zamiast robic cropy z duzo wiekszych fotek lepsze beda do wiekszych skal odwzorowania pierscienie, ktore juz zamowilem
    Dla przykladu dodam fotke w ISO100 , 1/60 , 2.8 , lampa wbudowana z wlasnej roboty dyfuzorem (cala fotka, nic nie wycinalem i nie obrabialem)nie jest to fotka pierwszych lotow ale ucze sie poki co i tak naprawde sprawdzam rozne mozliwosci ustawien

Domyślnie

Jak na f/2.8 niezła GO ale ostrosc złapało Ci na końcach skrzydeł fdo makrofotografi polecałabym jednak większe wartosci przysłony np f/8
    http://makrofotografia.ovh.org/
    D70 + Nikkor 18-70DX i 50/1.8 + Sigma 70-300 APO macro II + Raynox 250 , m42 (sonnar 135 i 180, Pancolar 50/1.8 ,Flektogon 50/4 itp.)

Domyślnie

Drugim moim bledem bylo to, ze nie zabralem ze soba dyfuzorka wlasnej roboty.
    W efekcie ustawilem czas na 1/160 (chyba dobry dla szkla 105 x 1.5 ) a GO jaka wyszla , taka byla - niestety marny mam ten urlop, pochmurno ciagle ...
    Z dyfuzorkiem robie na M - czas 1/160, przyslone ustawiam wedle uznania.
    Ustawienie przyslony to takze kwestia wyczucia, ktorego nie mam.
    O ile mi wiadomo z tego co wyczytalem, GO zalezy od przyslony ale w macro takze od odleglosci od obiektu - im blizej tym "ciensza" GO
    Ucze sie ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów