Szukaj
Mówimy przecież o amatorskiej obróbce fotek![]()
Robin doloz ramu przede wszystkim. szybciej bedzie Ci chodzilo jak bedzie 3GB niz 2GB odrobine szybsze. ostatnio sie bawilem (dziwna zabawa, przyznaje) na roznych sprzetach testujac przykladowe zrzucanie 50 plikow RAW do JPG i otwierania wielu zdjec i tak mi jakos wyszlo. jak masz pare zlotych to faktycznie przejdz na core, nawet takie E4400 i doloz ramu.
osobiscie tez optuje za Gigabytem albo Asusem i proponuje kupic na nowym ukladzie P35. dobra obudowa to podstawa tak jak i zasilacz. lepiej tez wziac chiefteca mimo wszystko. nowe core nie sa takie pradozerne wiec o brak mocy raczej nie ma sie co martwic przy prostrzej karcie i jednym dysku. natomiast polecam WD'eki bo seagate'a to ja jakos nie lubie(wlasnie mi jeden jeczy bo testowo wlozylismy, bo niby taki fajny.. tylko nikt nie jest w stanie powiedziec co to za odglosy)
SCSI to cudo, ale jednoczesnie koszmarek cenowy. Wlozyc jakis dobry kontrolerek Adapteca i do tego 4 dyski Cheetah 15K po 300 GB i leb wyrwie z plucami... Tyle, ze za taki podsystem dyskowy, to trzeba kela 18 tysiecy dac. Niemniej -- superszybkie i bezpieczne 600 GB, to nie w kij dmuchal...![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
ino czasami trzeba miec troche zimnej krwi jak sie nagle macierz rozjezdza i dyski znikajahehe ale to tak na marginesie
No to prawicie Panowie , że na pierwszy ogień dorzucić mu RAMU . Mam 1GB DDR 400MHZ, a w tej sytuacji chciałbym zmienić na 2GB tylko wrzucę chyba już DDRII bo moja płyta obsługuje te pamięci. Zastanawia mnie tylko kurde ,że moje DDR mają CL 3 a nowe DDRII 533 MHZ CL 4 albo i 5 !! więc może nie być za wesoło z szybkością dostępu do pamięci.
Ma oba roddzaje slotów , ale oczywiscie jednocześnie nie może obslugiwać dwóch rodzajów pamieci. Kombinuje czy posiadane DDR 400mHZ zamienic na DDR II np. 533 MHz i co zyskam oprócz mniejszego zużycia energii przez te nowsze pamięci.
biorąc pod uwagę i tak już minimalne zużycie energii w DDR2 chyba absurdalnym pomysłem jest zakup koszmarnie drogich DDR3 biorąc pod uwagę tylko oszczędność energii... Czasy latencji powodują iż znacznie tańsze DDR2 na niższych częstotliwościach będą równie wydajne co nowe DDR3 - tak samo było i jest z DDR1 gdzie dobre, podkręcone na dodatek 400MHz z CL2 śmigają lepiej aniżeli nowe DDR2.
Na świetność DDR3 musimy jeszcze poczekać aż osiągną wyższe taktowania i niższe CL...
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Skontaktuj się z nami