Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 830

Wątek: Sample D3 ;)

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    Ale przecież jesteś jedną z osób, które najbardziej przeciwstawiają systemy, może bardziej na CB niż tutaj, ale jednak rzuciło mi się to w oczy.
    a to mnie zdziwiłeś. Mam sie własnie za osobę zasypująca podziały. Dyskutuje z toba na CB w dwóch wątkach (o bezsensie kupowania pierwszej jedynki - i proponuje w zamian 30D, 5D - więc tez canony i piszę, że najstarsze nikony są też do niczego). Tu na forum bardzo pozytywnie wyrazam sie o 1 Ds MK3 i o 5D, kilku z uzytkowników wręcz sie zastanawiało już w wątkach czy ja się nie chcę przypadkiem przesiadać, bo tak dobrze piszę o canonach. Bronie też na CB modelu 5D gdzie canik twierdzi że lepszy jest 40D. Jak widac dla mnie bardziej liczy się jakość pliku niż konstrukcja body. Ty masz zapewne inny pogląd preferując nawet b.starą jedynkę.
    Przyznawałem, że canony generalnie mniej szumia na wysokim iso. I wtedy ludzie z CB byli zadowoleni. Teraz wystarczy napisać, że najlepszy pod względem wysokich iso jest D3 - i jest nagle oburzenie na niesprawiedliwe opinie. Czyli prawidłowo wg canonierów to można jedynie zawsze pisać, że canon jest lepszy? Nic innego nie może?
    Dodawałem, że mi nie zalezy na wysokich iso i zazdrościłem wielu MPx w 1Ds Mk3. Do sprawdzenia w odpowiednich wątkach. Teraz ja zazdroszczę cannierom ich body, a canonierzy patrza z zawiścią na D3 bo pobił ich w szumach. Ja bym się chętnie zamienił na te matryce, wszyscy tu wiedza, że ja gonię za ilością Mpx a nie za niskimi szumami.
    Absolutnie nie przeciwstawiam sobie systemów. Natomiast czym innym jest - i można porównywać poszczególne funkcje oraz jakość plików z róznych body. Mniejsza o to, z jakich systemów.

PS: na szczęście na CB jest też kilka osób, które patrzą z podziwem na D3, nie patrząc na to, że jest z innego systemu, ciesza się, że idzie coś takiego zrobić i mają nadzieję, że canon coś równie mało szumiącego wypuści. Podobnie jak ja mam nadzieję na jakiegoś D3X z matryca 24 MPx.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jacku a nie myślałeś jednak nad średnim formatem? wiem, że cena jest zabujcza, ale to jest jakieś 2*D3, jesli faktyczie chcesz dużo mpx, jakiegoś ludzkiego iso (zakładam że nie chcesz cały czas na 100, czy 50 jechać) i często potrzebujesz dużo iso to nie lepiej takiego średniego zakupić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saygon Zobacz posta
    jacku a nie myślałeś jednak nad średnim formatem? wiem, że cena jest zabujcza, ale to jest jakieś 2*D3, jesli faktyczie chcesz dużo mpx, jakiegoś ludzkiego iso (zakładam że nie chcesz cały czas na 100, czy 50 jechać) i często potrzebujesz dużo iso to nie lepiej takiego średniego zakupić?
    lepiej, tym bardziej, że mam 6x7 RZ i optykę. Przystawka ZD plus adapter to jednak około 40 tys. Sporo więcej. czekam aż będa na rynku wtórnym lub potanieją.
    iso 50, 100, 200 mi wystarcza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saygon Zobacz posta
    Średni format to nie tylko spora inwestycja, ale mniej uniwersalny system, mniejsza wygoda pracy, sporo się też mówi o dużej awaryjności.
    W zamian wprawdzie otrzymuje się lepszą jakość, ale tak naprawdę pośród klientów mało kto jej oczekuje i jest gotów więcej za nią zapłacić. Można ew. liczyć na zlecenia wymagające dużych powiększeń (np. formaty B1 z offsetu i lepiej), ale naprawdę wysoką rozdzielczość (40MP) ma tylko Hasel i PhaseOne - a te systemy są już oqrvieńczo drogie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a to mnie zdziwiłeś. Mam sie własnie za osobę zasypująca podziały. ...
    nie śledzę zbyt często ani jednego forum, ani drugiego, tutaj się zainstalowałem chwilę temu, więc mogę mieć mylne wrażenie. Sam też jestem przeciwny podziałom, piszę tylko o swoich wyborach. Przywiązanie do jednej z marek może być zgubne. Myślałem o D3 po pojawieniu się pierwszych informacji. Później zdałem sobie sprawę, że totalnych przełomów nie może być, D3 poszedł krok dalej i na pewno to dobrze dla wszystkich, bo canon wypuści więcej w następnym body, wtedy nikon się zepnie i znowu wypuści, sony się spoci i za kilka lat będziemy mieli 24bitowe pliki z 39mln matrycy, zero szumów na 51200ISO... za 3tys. zł
    a o negatywie wszyscy zapomną, może poza nauczycielami historii fotografii
    zabawki: niesławny Canon 1DMkIII szkła: 16-35/2,8L, 50/1,4, 70-200/2,8L, 300/4IS L, Ex1,4x i in.
    www.bielinski.art.pl, www.sluby.bielinski.art.pl

Domyślnie

Sam też jestem przeciwny podziałom, piszę tylko o swoich wyborach.
    OK, cieszę się i przyjmuje to za dobrą monetę.
    Przywiązanie do jednej z marek może być zgubne.
    niekoniecznie. Ja wychodzę z założenia, że nie należy sie dać zwariować (marketingowi w duzym stopniu) i zmieniać system co tylko wypuszczą nowe body. Raz ci maja lepsze, potem inni. Mogę pocierpieć i pracować 3 lata na sprzęcie który nie jest nr 1 na świecie. Bo potem sie to odwróci i co? Znowu zmieniać?
    a o negatywie wszyscy zapomną, może poza nauczycielami historii fotografii
    a o slajdzie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    OK, cieszę się i przyjmuje to za dobrą monetę.

niekoniecznie. Ja wychodzę z założenia, że nie należy sie dać zwariować (marketingowi w duzym stopniu) i zmieniać system co tylko wypuszczą nowe body. Raz ci maja lepsze, potem inni. Mogę pocierpieć i pracować 3 lata na sprzęcie który nie jest nr 1 na świecie. Bo potem sie to odwróci i co? Znowu zmieniać?
    Zgadzam się, właśnie teraz nie zostałem przy swoim wyborze i mam przyjemność z robienia zdjęć. Byłbym idiotą, gdybym narzekał na taki aparat. Przez trzy lata pracowałem 10D (kiedy było już np.5D, czy 1DsMkII i sobie radziłem, po prostu musiałem włożyć więcej energii i trochę więcej nerwów, kiedy AF nie wyrabiał. Nie chcę frazesów tutaj publikować, więc skończę zanim napiszę, że sprzęt nie jest najważniejszy. Kurczę, napisałem
    zabawki: niesławny Canon 1DMkIII szkła: 16-35/2,8L, 50/1,4, 70-200/2,8L, 300/4IS L, Ex1,4x i in.
    www.bielinski.art.pl, www.sluby.bielinski.art.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manio Zobacz posta
    Nie bylo. Szkoda tylko, ze takie male fuj... znaczy, ze full-res nie mozna zobaczyc.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie bylo. Szkoda tylko, ze takie male fuj... znaczy, ze full-res nie mozna zobaczyc.
    Fakt nie mozna
    Nikon

Uprawnienia umieszczania postów