Close

Strona 36 z 83 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 830

Wątek: Sample D3 ;)

Domyślnie

Kolejna partia kadrów z wysokim iso i dużych ilościach światła w kadrze :( czyli - jak dla mnie - nadal mało wiarygodne jeżeli idzie o szumy w naprawdę ciężkich warunkach = czyli knajpie/kościele ... Tak - pamiętam oficjalnego bodaj sampla z tym muchinem z trąbką, ale facet jednak stał pod żarówką :((

Tak sobie dumam o tym korpusie i refleksja mi się pojawia mniej więcej taka, że jak oglądam te _jasne_ sample to widzi mi się, że Nikon "na pewno" lekko przeskoczył poziom szumów w 5D a ISO > 1600. Miłe, ale na kolana nie powala :) Naprawdę miłe będzie to jak się osobiście przekonam, że szumy Nikona na 6400 odpowiadają ISO 1600 z 5D. To będzie doskonały powód by pogonić tę badziewną puszkę z fajną matrycą. Na teraz coś innego mnie cieszy w stosunku do produkcji Canona z ostatnich kilku lat: ten korpus po zakupie i wkręceniu do niego jakiegoś Nikkora powinien nadawać się (jak to Nikon) do pracy od razu. Canon na dzień dobry zbyt często zapewnia wizytę w serwisie by szkło z korpusem skalibrować, co przy sprzęcie za tyle kilo PLN jest naprawdę paranoją ... Uczucie pewności, że ostrość za każdym razem będę miał tam gdzie chcę a nie +/- pół metra dalej to naprawdę miła sprawa :)

PS
    Życzę Nikonowi odświeżenia linii kilku stałek: 24, 35 i 85 z 1.4 i 135 2.0. Bo z kitowymi zoomami to już pojechał ostro :)

PS
    W kwestii kalibracji: w czasie mojej wizyty na Żytniej byłe świadkiem oddawania do kalibracji kamery video pod jakiś konkretny model kasety. Jakieś problemy z podajnikiem bodaj były. Myślałem, że słucham jakiegoś czubka, ale serwisant na poważnie przyjął to do strojenia :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr.Pietrek Zobacz posta
    Kolejna partia kadrów z wysokim iso i dużych ilościach światła w kadrze czyli - jak dla mnie - nadal mało wiarygodne jeżeli idzie o szumy w naprawdę ciężkich warunkach = czyli knajpie/kościele ... Tak - pamiętam oficjalnego bodaj sampla z tym muchinem z trąbką, ale facet jednak stał pod żarówką (

Tak sobie dumam o tym korpusie i refleksja mi się pojawia mniej więcej taka, że jak oglądam te _jasne_ sample to widzi mi się, że Nikon "na pewno" lekko przeskoczył poziom szumów w 5D a ISO > 1600. Miłe, ale na kolana nie powala Naprawdę miłe będzie to jak się osobiście przekonam, że szumy Nikona na 6400 odpowiadają ISO 1600 z 5D. To będzie doskonały powód by pogonić tę badziewną puszkę z fajną matrycą. Na teraz coś innego mnie cieszy w stosunku do produkcji Canona z ostatnich kilku lat: ten korpus po zakupie i wkręceniu do niego jakiegoś Nikkora powinien nadawać się (jak to Nikon) do pracy od razu. Canon na dzień dobry zbyt często zapewnia wizytę w serwisie by szkło z korpusem skalibrować, co przy sprzęcie za tyle kilo PLN jest naprawdę paranoją ... Uczucie pewności, że ostrość za każdym razem będę miał tam gdzie chcę a nie +/- pół metra dalej to naprawdę miła sprawa

PS
    Życzę Nikonowi odświeżenia linii kilku stałek: 24, 35 i 85 z 1.4 i 135 2.0. Bo z kitowymi zoomami to już pojechał ostro

PS
    W kwestii kalibracji: w czasie mojej wizyty na Żytniej byłe świadkiem oddawania do kalibracji kamery video pod jakiś konkretny model kasety. Jakieś problemy z podajnikiem bodaj były. Myślałem, że słucham jakiegoś czubka, ale serwisant na poważnie przyjął to do strojenia :P

popatrz na narciarzy/ snowboard i na najwyższe iso - gdzie tam masz jakieś niesamowite pokłady światła ????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    popatrz na narciarzy/ snowboard i na najwyższe iso - gdzie tam masz jakieś niesamowite pokłady światła ????
    bezpośrednie oświetlenie jupiterem + światło odbite od stoku?

PS
    nie pisałem o niesamowitych pokładach światła tylko o dużych, masz światło bezpośrednie i silne odbite - te zdjęcia są po prostu generalnie jasne. Przekręcasz chłopie ... Jeżeli nie rozumiesz o czym piszę to weź swoją puszkę do jakiejś ciemnej knajpki o zrób kilka ogólnych ujęć. Zrozumiesz.

PS II
    W plecaku mam D200 i 5D - nie gryzą się - nawet jak dekielki zamienię :P obie puszki mają swoje wady i zalety - nie popadał bym więc w paranoję A piątkę chętnie pogonię jeżeli nikonowskie 3200 będzie dorównywać canonowskiemu 1600 - to i tak dużo. Plus ostrość tam gdzie chcę - mi styknie W kwiatki typu: 6400 nikona to jak 1600 canona nie uwierzę jak sam nie porównam
    Ostatnio edytowane przez Mr.Pietrek ; 01-10-2007 o 22:01

Domyślnie

zapdaj jakieś foto z canona z ISO 1600 wieczór na dworze jeśli masz :P

Domyślnie

Wysokie iso z D3 powinny być z całą pewnością lepsze niż z 5D. Te matryce dzielą lata świetlne jeśli chodzi o wiek, piksele w D3 są jednak minimalnie większe i natywna czułość matrycy Canona jest o ok. 1 EV niższa. Cudów po prostu nie ma.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Widziałem osobiście fotki d3 na iso 25600 robione w trudnych warunkach czyli w sali kinowej. Szum jest widoczny jednak fotka od biedy może być użyteczna, choć ja bym już napewno tej czułości nie używał mając ten aparat. pzdr
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

http://www.e-fotografija.si/template...54&z=93&page=1 takie tam dwa teksciki o D3 i D300, w sumie nic nowego nie wnosza ale jak ktos chce to przeczyta chocby po to zeby pocwiczyc angielski
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 02-10-2007 o 01:43

Domyślnie

" D3 has more detail at ISO 25600 than the other two cameras, D2Xs and D300, at ISO 1600. There's a bit more grain, but that's only noticeable at 100% crops" o w mordę...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Tego chyba jeszcze nie dawalem -> fakt ze zmniejszone foty o polowe ale takie dali

http://galleries.daveeinsel.com/d3te...ent/index.html

Dobranoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Tego chyba jeszcze nie dawalem -> fakt ze zmniejszone foty o polowe ale takie dali

http://galleries.daveeinsel.com/d3te...ent/index.html

Dobranoc
    ładne komety z hotów
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 36 z 83 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów