Close

Strona 65 z 83 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 830

Wątek: Sample D3 ;)

Domyślnie

Polary na ultraszerokich kątach są mało użyteczne. Przy dużej DR da się "spolaryzować" zdjęcie w konwerterze. Połówka szara to już wogóle żaden problem, duża DR albo HDR i efekty są nawet lepsze, bo precyzyjniejsze i nie tak mechaniczne (można dowolnie wymaskować).

A co do 14-tki - ja myślę, że to było f/2.8 więc nie robię afery. Tak czy owak na pierwszy rzut oka nie widać mięknięcia rogów i winietowania, więc ogólnie nie jest źle...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 16-11-2007 o 13:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Polary na ultraszerokich kątach są mało użyteczne. Przy dużej DR da się "spolaryzować" zdjęcie w konwerterze. Połówka szara to już wogóle żaden problem, duża DR albo HDR i efekty są nawet lepsze.
    Nie wiem jakich konwerterów używasz, ale ja nie znam takiego co by jak polar potrafił odblaski na szybie usuwać.

Domyślnie

...A 17-35 to nie 14-24 i już tak ładnie nie pasuje do 24-70
    No to odwróć sytuację i olej 24-70. Weź i 17-35 oraz 35-70 (obadwa 2.8 ) - i Ci spasują jak ulał

Domyślnie

Połówka szara to już wogóle żaden problem, duża DR albo HDR i efekty są nawet lepsze, bo precyzyjniejsze i nie tak mechaniczne (można dowolnie wymaskować).
    Tak to oczywiste.

Co do polaryzacji ... no cóż ... tutaj mam odmienne zdanie ale ... nie upieram się by szukać racji -> to kwestia subiektywnych odczuć tzw. percepcji Ja troszkę zdjęć typowo wodnych zrobiłem ... no i nie wyobrażam sobie pracować bez polara kiedy masz wejść obiektywem z powietrza pod wodę! Po prostu nie da się ale oczywiście jak wiesz jak to zrobić to bardzo chętnie przygarnę kolejną porcję wiedzy.

Pozdrawiam
    Remek
    Ostatnio edytowane przez remek ; 16-11-2007 o 13:10

Domyślnie

Nie mówię, że da się osiągnąć identyczne efekty, bo pewno się nie da, lub byłoby z tym zbyt wiele roboty. Ale można sobie radzić O wodzie się nie wypowiadam, bo to nie moja broszka.

Domyślnie

co do większości filtór się zodzę, choć są sytuacje, gdzienp. nie zezwala się na HDR więc szara połówka może być jedynym rozwiązaniem. No chyba że naprawdę DR jest tak olbrzymi że spokojnie się wyrabia. Ale chyba jednak nie matrycy z takim DR żeby spokojnie PP zastąpić polara w scenie z licznymi odblaskami.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Nie mówię, że da się osiągnąć identyczne efekty, bo pewno się nie da, lub byłoby z tym zbyt wiele roboty. Ale można sobie radzić O wodzie się nie wypowiadam, bo to nie moja broszka.
    no ja mam właśnie to na myśli ... zwłaszcza jak jedziesz gdzieś, gdzie jednym z elemntów kompozycji jest to co widać na dnie ... ale to już mój problem

Pozdrawiam
    Remek

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    O wodzie się nie wypowiadam, bo to nie moja broszka.
    Mysle ze ten akcent jest dobrym zakonczeniem dyskusji na temat 17-35vs14-24 itp kazdemu wg gustu... wazne ze mamy wybor -> zawsze bedzie mozna cos wykombinowac...

Tu megastreszczenie review z Chasseur d'Images:

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25638136

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    kazdemu wg gustu...
    Tak to se można streścić wszystko. A o czymś do cholery trzeba czasem pogadać

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cicho nic nie streszczam tylko prawde mowie przeciez jak ktos bedzie chcial 14-24 to nie bede mu na sile wciskal 17-35 tylko dlatego ze mozna sobie polara przykrecic ale jezeli jest o czym gadac to juz jest dobrze - bo jakby nie bylo wyboru to by mozna bylo tylko narzekac a to juz nie dyskusja...

Strona 65 z 83 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów