Kolejna partia kadrów z wysokim iso i dużych ilościach światła w kadrze :( czyli - jak dla mnie - nadal mało wiarygodne jeżeli idzie o szumy w naprawdę ciężkich warunkach = czyli knajpie/kościele ... Tak - pamiętam oficjalnego bodaj sampla z tym muchinem z trąbką, ale facet jednak stał pod żarówką :((
Tak sobie dumam o tym korpusie i refleksja mi się pojawia mniej więcej taka, że jak oglądam te _jasne_ sample to widzi mi się, że Nikon "na pewno" lekko przeskoczył poziom szumów w 5D a ISO > 1600. Miłe, ale na kolana nie powala :) Naprawdę miłe będzie to jak się osobiście przekonam, że szumy Nikona na 6400 odpowiadają ISO 1600 z 5D. To będzie doskonały powód by pogonić tę badziewną puszkę z fajną matrycą. Na teraz coś innego mnie cieszy w stosunku do produkcji Canona z ostatnich kilku lat: ten korpus po zakupie i wkręceniu do niego jakiegoś Nikkora powinien nadawać się (jak to Nikon) do pracy od razu. Canon na dzień dobry zbyt często zapewnia wizytę w serwisie by szkło z korpusem skalibrować, co przy sprzęcie za tyle kilo PLN jest naprawdę paranoją ... Uczucie pewności, że ostrość za każdym razem będę miał tam gdzie chcę a nie +/- pół metra dalej to naprawdę miła sprawa :)
PS
Życzę Nikonowi odświeżenia linii kilku stałek: 24, 35 i 85 z 1.4 i 135 2.0. Bo z kitowymi zoomami to już pojechał ostro :)
PS
W kwestii kalibracji: w czasie mojej wizyty na Żytniej byłe świadkiem oddawania do kalibracji kamery video pod jakiś konkretny model kasety. Jakieś problemy z podajnikiem bodaj były. Myślałem, że słucham jakiegoś czubka, ale serwisant na poważnie przyjął to do strojenia :P
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami