Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: D70 + Cha

Unhappy D70 + Cha

Witam serdecznie,

Przeszukując forum znalazłem parę odpowiedzi na mój problem, jednak są one dla mnie pogrążające, jednak ratuje mnie fakt iż zostały wysłane rok i więcej wstecz, więc może mój problem znalazł sobie w 2007 roku jakieś sensowniejsze rozwiązanie:

Posiadam Nikona D70, w wieku ~2 lat, który ostatnio zaczał wariować z różnymi (w tym supportowanymi) kartami pamięci CF, odpowiednio: SanDisk 1GB/2GB/4GB UltraII, SanDisk 1GB/2GB ExtremeIII. Po włożeniu karty, pojawia się znana ogólnie informacja CHA, która bez względu na przedsięwzięte kroki, nie ma zamiaru znikać, a o krokach mówiąc, mam na myśli: formatowanie karty via czytnik kart z poziomu PC, bez względu czy system plików FAT16 czy FAT32 - prawde powiedziawszy, to próbowałem z BSD formatować to pod różnymi systemami plików z miernym efektem, po czym dokonałem formatowania w aparacie - nawet poprosiłem znajomego (D200) o reformatowanie karty, z myślą, że może przyniesie to jakieś rezultaty (brak). Wymieniałem wielokrotnie kartę - spędziłem w sklepie 2 godziny próbując z danego modelu różne karty, do czasu jak nie zostałem z tego sklepu wyrzucony - i efekt jest ten sam. Prawde powiedziawszy, dzwoniąc do call center Nikon UK, i twierdząc, iż mój aparat działa z kartą, która bezwzględnie działać w nim nie powinna (Kingston 1GB), zostałem odesłany do serwisu w Polsce, aby usunęli usterkę. Dodatkowo zostało mi zaproponowany upgrade firmware'a, co naturalnie zrobiłem (A2.0/B2.0) ściągając go ze strony nikon.co.uk, jednak to również nie przyniosło żadnych rezultatów.

Innymi słowy, z wydrukowanej strony z Nikon.co.uk, na której były wylistowane wszystkie supportowane karty pamięci do Nikona D70, sprawdziłem dokładnie wszystkie karty, lecz żadna nie chciała współpracować. Dodatkowo sprawdzałem z obok leżącym aparatem D200, w którym przeciwnie, wszystkie chodziły bez zarzutu.

Rodacy pomocy.

Pozdrawiam,
    Przemek M. Zawada

Oszczędny w słowach Awatar Przemo
    Miasto
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Spróbuj dopchnąć kartę.Ja ostatnio miałem taki sam przypadek,ale wystarczyło mocniej włożyć kartę i było ok.
    Pozdrowienia Przemo
    D300,T11-16f2.8,N24-70,TC 1.7,SB600,SanDisk ExtremeIII i IV,Sherpa 600n,B+W MRC UV,Lowepro Sling Shot 200AW.

Domyślnie

Niestety, nie pomogło 8-S

Jakieś sugestie dotyczące genezy problemu? Czy to kwestia problemu/usterki technicznej aparatu, czy może wciąż szukać problemów w kartach?

Pozdrawiam
    Przemek M. Zawada
    System & Network Engineer
    Advanced Capital Management SA Poland

Domyślnie

zobacz może jakieś piny masz pozaginane w aparacie

Domyślnie

Niestety, to również profilaktycznie sprawdziłem i wszystkie są okay. Szczerzę wątpie aby problem tkwił w samym interface'ie CF PCMCIA, bo w przypadku jakiegokolwiek problemu z pinem żadna karta by nie działała - aczkolwiek mogę się mylić.

Szukam dalej rozwiązania!
    Przemek M. Zawada

Domyślnie

Czy po włożeniu nowej (fabrycznie) karty, też są problemy? Jeżeli nie, to winę mogą ponosić wyrobione gniazda w twoich kartach.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Świeżo rozpakowane, pachnące nowością karty - bez względu na sklep sprzedający (tj. fizycznie, czy via Internet) rozpakowane z opakowań, włożone, nie działają..

Pozdrawiam!
    Przemek M. Zawada

Domyślnie

a moze reset w aparacie pomoze /guziczkiem na spodzie body/...
    pozdrawiam Michał Bartkowiak
    D500; D300s; T12-24; N35/1,8G; N50/1,4G; N85/1,6; S150/2,8HSM; N600/4 VR; kenko 1,4x telepro300 dg; INDURO GIT 403 + MF393+Triopo B-3

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

moze poprostu zanies go do magicznego serwisu najkon polend?

Domyślnie

Na to wygląda, że będę musiał faktycznie oddać go do "tych co się znają", bo wszystko to co sugerowane jest tutaj, robiłem, sprawdziłem z brakiem jakichkolwiek rezultatów.

Tak czy siak, dzięki!
    Przemek M. Zawada

Uprawnienia umieszczania postów