Witam serdecznie,
Przeszukując forum znalazłem parę odpowiedzi na mój problem, jednak są one dla mnie pogrążające, jednak ratuje mnie fakt iż zostały wysłane rok i więcej wstecz, więc może mój problem znalazł sobie w 2007 roku jakieś sensowniejsze rozwiązanie:
Posiadam Nikona D70, w wieku ~2 lat, który ostatnio zaczał wariować z różnymi (w tym supportowanymi) kartami pamięci CF, odpowiednio: SanDisk 1GB/2GB/4GB UltraII, SanDisk 1GB/2GB ExtremeIII. Po włożeniu karty, pojawia się znana ogólnie informacja CHA, która bez względu na przedsięwzięte kroki, nie ma zamiaru znikać, a o krokach mówiąc, mam na myśli: formatowanie karty via czytnik kart z poziomu PC, bez względu czy system plików FAT16 czy FAT32 - prawde powiedziawszy, to próbowałem z BSD formatować to pod różnymi systemami plików z miernym efektem, po czym dokonałem formatowania w aparacie - nawet poprosiłem znajomego (D200) o reformatowanie karty, z myślą, że może przyniesie to jakieś rezultaty (brak). Wymieniałem wielokrotnie kartę - spędziłem w sklepie 2 godziny próbując z danego modelu różne karty, do czasu jak nie zostałem z tego sklepu wyrzucony- i efekt jest ten sam. Prawde powiedziawszy, dzwoniąc do call center Nikon UK, i twierdząc, iż mój aparat działa z kartą, która bezwzględnie działać w nim nie powinna (Kingston 1GB), zostałem odesłany do serwisu w Polsce, aby usunęli usterkę. Dodatkowo zostało mi zaproponowany upgrade firmware'a, co naturalnie zrobiłem (A2.0/B2.0) ściągając go ze strony nikon.co.uk, jednak to również nie przyniosło żadnych rezultatów.
Innymi słowy, z wydrukowanej strony z Nikon.co.uk, na której były wylistowane wszystkie supportowane karty pamięci do Nikona D70, sprawdziłem dokładnie wszystkie karty, lecz żadna nie chciała współpracować. Dodatkowo sprawdzałem z obok leżącym aparatem D200, w którym przeciwnie, wszystkie chodziły bez zarzutu.
Rodacy pomocy.
Pozdrawiam,
Przemek M. Zawada
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami