Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: VELVIA 100F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli
    Prosty przykład:
    Osoba w słoneczny dzień ubrana w bardzo jasną kolorową koszulę i bardzo ciemne spodnie.
    Który pomiar będzie najlepszy: punktowy, matrycowy czy centralny? Na co mierzyć? Powodzenia z zabawą w korekty.
    Światłomierz do pomiaru światła padającego poradzi sobie z tym bez problemu.
    Tylko materiał może mieć problemy by zmieścić pojemność tonalną sceny
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Tylko materiał może mieć problemy by zmieścić pojemność tonalną sceny
    Ale to jest wyższy stopień wtajemniczenia i wtedy trzeba coś zrobić aby zmniejszyć róznice w jasnych i ciemnych partiach.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto
    Swiatlomierz ok ,ale gdy nie ma go aparat
    wladca pixeli mysle wyjasnil wszystko w temacie .. no prawie wszystko :P

Domyślnie

Jakies trudne sytuacje tu wymyslasz. Przecierz nie naswietle na koszule ani spodnie.
    jesli musze zrobic to zdjecie (velvia 100f) ,tu i teraz : PUNKTOWY na twarz ,tyle .
    pzdr.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto
    Jakies trudne sytuacje tu wymyslasz. Przecierz nie naswietle na koszule ani spodnie.
    jesli musze zrobic to zdjecie (velvia 100f) ,tu i teraz : PUNKTOWY na twarz ,tyle .
    pzdr.
    Ale twarz to nie jest szara kartka Kodaka. A jak to będzie murzyn

Domyślnie

Ale twarz to nie jest szara kartka Kodaka
    Nie ale calkiem dobrze ja zastepuje, trzeba tylko dodac korekte + 1 do 1,5 EV w zaleznosci od preferencji i opalenizny.

A jak to będzie murzyn
    To wtedy korekta na minus
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Nie ale calkiem dobrze ja zastepuje, trzeba tylko dodac korekte + 1 do 1,5 EV w zaleznosci od preferencji i opalenizny
    -Pamietaj ze caly czas mowimy o velvii 100f .
    -ps ,kolega pytal o zdjecia :
    Jakas podpowiedz jak to naswietlic (krajobraz ,widoczki pogoda jak za oknem wczesny ranek pochmuro moze troszke wschodacego slonca) , kolega pytal o zdjecia
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

Witam.
    Czy nie odnieśliście wrażenia , że velvie 100F jest łatwiej przepalić niż velvie 50 (bez literki F).
    Podczas październikowego wypadu w góry używałem 100F oraz 50 i albo się słoabo
    przykładałem albo musi być coś na rzeczy. Na materiale z "F" mam dużo więcej klatek z przpaleniam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

A ja znam inny sposób...najjaśniejszy punkt i najciemniejszy pomierzyć spotem (pomysł z foto-kuriera - nie wiem na ile skuteczny) a później uśrednić i pstryk?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów