Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
    Oszczędny w słowach Awatar marcinekmm
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie Filtr polaryzacyjny + UV

Witam!
    Będę miał okazję w niedługim czasie wyjechać w góry i stąd moje pytanie: czy do filtra polaryzacyjnego stosować jeszcze dodatkowo UV-kę? Używam analoga więc nie chciałbym się uczyć na błędach, a nie miałem jeszcze okazji focić w takich warunkach (śnieg, wysokość, ewentualnie dodatkowo jeszcze słońce...) i nie wiem czy nie przesadzam; czytałem że polar odcina częściowo UV tylko czy wystarczająco?. Polarka zamierzam sobie sprawić napewno (mój typ to HOYA HMC), ale mam jeszcze wątpliwości co do jakości (klasy) filtra. Czy w/w jest godzien uwagi, czy inwestować w coś bardziej profi (SHMC)? Dodam, że zamierzam to zakładać na N24mm i N50mm.

Proszę o porady z góry dziękując za wszelkie sugestie
    __________________ ? ___________________

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

nie ma sensu...polar działa podobnie do UV (w tym zakresie), więc albo polar, albo UVka...czasami lepszym rozwiązaniem od polara jest filtr połówkowy (ND)...
    hoya HMC w zupełności wystarczy, ale w tej grupie cenowej chyba lepszym rozwiązaniem jest marumi MC lub MC WPC
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

UV-kę mam SHMC, a na polarka jeszcze poluję . A dlaczego Marumi? Co przemawia za tą marką? Czy sa lepsze czy też tańsze? Ale dziękuję za wyjaśnienie być może błahego problemu, ale nie mogłem go do końca "rozgryść". A praktyka też zbyt mała by coś wywnioskować samemu....

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Mam kilka filtrów marumi w różnych wersjach i ze wszystkich jestem zadowolony, zaś z hoyą bywa różnie...mam np. polara i jego czyszczenie jest w porównaniu z marumi wręcz upierdliwe, mam wrażenie (choć to może być tylko moje wrażenie), że powłoki ochronne marumi są trochę lepsze od hoyi...w każdym razie osobiście wolę filtry marumi i tiffena niż hoyi, ale wszystkie są zbliżonej jakości w wersjach wielopowłokowych
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Rozumiem i nie zawracam więcej głowy Dziękuję za wyjaśnienia i wszelkie porady. Napewno skorzystam

A może jeszcze jedno pytanko - jak czyścić filterki i czym żeby niczego nie zniszczyć?

Marcin

Domyślnie

Sprana flanela, polarem, byle nie papierem sciernym.

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

tak na sucho?...

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Też tak robiłem bo nic innego nie przychodziło mi do głowy; pytam tylko czy może są jakieś bardziej "wyrafinowane" metody, jakieś płyny, itp. Ale jak widać jak się coś sprawdza to po co zmieniać. A w przypadku wystąpienia "zamazów" trudnych do usunięcia? Są jakieś sposoby na wywabienie ich z powierzchni filtra?

Domyślnie

czysta szmata, a chyba, ze jesz kotlety na szkle, to woda + ludwik

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów