Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Statyw na ślub, wesele ???

Witam, pytam w imieniu znajomego.
    Bedzie on na wakacjach fotografował ślub i wesele. Zastanawia się czy warto brać do kościoła czy na salę statyw. Jakie są Wasze odczucia, doświadczenia? Nigdy nie fotografował takiej okazji. Co możecie poradzić aby zrobił jak najmniej błędów?
    Pozdrawiam, Marcin
    :: Nikon D70 :: Kingston 1GB ::

Domyślnie

Niech zapomni... pozabija się z tym między gościmi, będzie musiał o nim pamiętać żeby nie zapomnieć.... a ksiądz będzie krzywo patrzył.....
    Jeśli już to monopod.....
    ...a ja i tak proponuję i bez tego....

a rady:
    - wcześniej dokładnie obejrzeć kościół... zobaczyć światło zrobić kilka próbnych zdjęć...
    - jeśli robi fotki cyfrówką to tylko w RAWach
    - uważać na przepalenia - zwłaszcza na sukni
    - wpychać się jak się da - zwłaszcza, między gości, którzy często skutecznie ograniczają dojście do młodych
    - nie przesadzać z ISO
    - i focić tylko z lempą zewnętrzną - wbudowana się nie nadaje
    to tak na szybko mi się przypomniało...
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

@nia powiedziała już prawie wsjo ...więc dodam, że ja cykając ok 30 ślubów nigdy statywu nie użyłem, chyba, że do zdjęcia wspólnego (śluby rodzinne) przed kościołem czy USC...silna lampa, film 400...o sorki...tu pewnie bedzie syfraczek , dobre rozpoznanie terenu...warto się wcześniej dogadać z księdzem - niektórzy księża niemile widzą nachalnych fotografów i potrafią powiedzieć to głośno ...no i umiar...nie robi się zdjęć np. przy podniesieniu itp....dobrze robić serie zdjęć...czasem mimika może pokrzyżowac ładne ujęcie, a tak masz zawsze wybór...
    teraz mam monopod MF479B+234RC, więc następny ślub będzie z monopodem
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Dzięki za szybkie odpowiedzi.
    Nie mylisz się Alfie, będzie analog . Trochę ciężko z rozpoznaniem terenu i z testami ponieważ miejsce akcji oddalone jest wiele kilometrów od domu, wyjazd tylko na to jedno popołudnie. Może mógłbyś jeszcze poradzić jak najlepiej mierzyć światło, jakie zastosować obiektywy (kilka stałych czy zoom)? Tu cyfra okazuje się lepsza, wynik możemy podejrzeć na miejscu i ewentualnie skorygować.
    Może ktoś coś jeszcze poradzi?
    Pozdrawiam, Marcin
    :: Nikon D70 :: Kingston 1GB ::

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

hmmm...proponuję zdjęcia seryjne po ok 3 sztuki za każdym strzałem...film 400...ja jechałem na kodak royal supra 400...warto miec w zapasie 3-4 filmy i komplet bakterii...rozpoznanie wykonuje się przed rozpoczęciem uroczystości,,,zanim wszyscy wejdą, rozejrzeć się i poszukac miejsc, z których ujęcia będą pełne...tzn bedzie widac twarze nie tylko z profilu...z pomiarem światła jest róznie...zależy od konkretnego kościoła, ale na ogół robiłem na pomiarze matrycowym z lampą metz 54MZ3 i ustawieniem na 2 palniki (te metze mają 2 z podziałem 75%/25%)...nie ma czasu na zmiany...najlepiej zoom 24-xx, albo 28-75 lub podobne, a ze stałki można strzelać zdjęcia grupowe przed kościołem...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Jak analog to:
    1. NPH 400 naswietlany na 320 i ani slowa o tym w labie
    2. tryb M, czas 1/60, przyslona 4-5.6, lampa odbita od tacki (takiej jak na kielbache z grilla)
    3. wlacz na stale lampe i jej nie wylaczaj
    4. AF ... moze sie przydac choc nie musi
    5. masz byc niewidzialny
    6. dobrze zoom o zakresie 24-85 ... wsiech rawno czy 2.8 czy 3.5-4.5 bo i tak go troche musisz przymknac.

powodzenia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Statyw? W kościele? Oczywiście! Ale tylko dla lampy błyskowej (tzw. kontry) stojącej po drugiej stronie pary młodej (mój zestaw to SB 800 i SB 26 na statywie z manualem na 1/32 błysku.) Piękne wypełnienie! Prawda Aniu?

[ Dodano: 28-02-05, 21:51 ]
    Cytat Zamieszczone przez ALF
    proponuję zdjęcia seryjne po ok 3 sztuki za każdym strzałem
    No ładna rada! Ksiądz go wygoni juz po pierwszej serii.
    Mnie kiedyś złapał za rekę, ścisnął (podczas gdy on nic nie mówił, ani nie celebrował) i mówi: może wystarczy tych zdjęć (a ja zrobiłem dopiero 4). A ja na to: niech ksiądz robi swoje, a ja swoje, dobrze? Zrobił się purpurowy, mowę mu odjęło, ja się wyrwałem i robiłem swoje. Ale nie będę udawał bohatera! Ręce mi sie trzęsły ze zdenerwowania...Takie potrafią być sukinkoty...Tak jakbysmy tam dla przyjemności byli...
    Pozdrawiam wszystkich.Jacek.
    D 70 + 18-70 + 70-210/1:4-5,6 D + SB 800 + SB 26 + F 90 X

Domyślnie

Jacek... co do lampy to się zgodzę...
    wszystko zależy od czasu i warunków.....
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

Hmmm, od kilkunastu lat pstrykam slubne i NIGDY jeszcze nie zalozylem filmu 400tki. To przeciez samo ziarno bedzie przy wiekszych formatach odbitek?
    Dwie rady ode mnie:

1.Zawsze idz do ksiedza przed msza i zapowiedz ze pstrykasz, spytaj o jego zastrzezenia. Jesli chcesz pstrykac na kazaniu to tez spytaj, chyba ze sam powie, ze nie lub tak.
    (Uwaga! Moze cie poprosic o pokazanie legitymacji ukonczenia kursu zachowania sie w kosciele )

2.Obserwuj ministranta/tow. Gdzie stoi i jak trzyma mikrofon. To sa momenty i nagle moze sie okazac ze nie zdazysz sie przemiescic i zamiast obraczek beda jego plecy albo mikrofon na oku panny mlodej
    Pozdr.
    D300|D70s|D70|35/2D|50/1.4D|85/1.8D|17-55/2.8|100/3.5macro|17-50/2.8|SB800|SB600.

Domyślnie

Hmmm, od kilkunastu lat pstrykam slubne i NIGDY jeszcze nie zalozylem filmu 400tki. To przeciez samo ziarno bedzie przy wiekszych formatach odbitek?
    A przy 100 to bedzie plaski pierwszy plan i czarna dziura w tle Nie wiem jak naswietlasz swoje filmy i kto i jak Ci je wola ale ziarno z dobrze zrobionego NPH jest bardzo przyjemne i zupelnie nie przeszkadza przy odbitkach 20x30
    Pozdrawiam Karol

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów