Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: D200 a SB-80DX

Domyślnie D200 a SB-80DX

W specyfikacji aparatu znalazłem informację, że z SB-80DX realizuje automatykę, ale bez TTL. czy mam wnioskować, że D-TTL nie będzie realizowany przez aparat z tą lampą. jeśli tak, to będzie to kolejna porażka zeserwowana przez nikona dla wielbicieli jego lustrzanek. najpierw musiałem oddać, praktycznie za pół darmo, doskonały flesz SB-26, aby móc cieszyć się D-TTl'elem z SB-80DX i D100, a teraz SB80DX! czy podobnie będzie z SB-800 i następną lustrzanką wyposażoną w k;jshfjk;hrea-TTL? jak to jest naprawdę?

Domyślnie

Tez to zauwazylem, cholera zapomnialem zapiac SB-50dx jak macalem D200 ... skleroza nie boli.

Domyślnie

W specyfikacji jest napisane, że dostępna jest jedynie automatyka bez TTL.
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Identycznie jak D70, wspolpracuje jedynie w i-TTLu

Domyślnie

troszkę to przykre, bo D200 to przecież następca D100, którego użytkownicy korzystali głównie z SB-80DX. kolejna kłoda pod nogi ze strony firmy ...i znowu w plecy!

Domyślnie

mimo że wogóle nawet nie myślę o wymianie desto na dedwieście to fajnie by było mieć pewność że SB-80DX która była tak niedawno flagowym modelem lampy Nikona jeszcze na coś mi się przyda gdybym chciał nieco odświeżyć system, tymczasem Nikon coraz wyraźniej swoimi działaniami zaprzecza głoszonej przez siebie idei wedle której istnieje po to aby ludziom łatwiej było zaistnieć w tej dziedzinie sztuki, z drugiej strony taka polityka marketingowa ma sens, po kiego czorta pędzić za każdą nowinką na rynku na złamanie karku ?!??!?, lepiej zaprzyjaźnić się z tym co się już ma, chociażby po to żeby kiedyś móc sobie powiedzieć 'ta desiedemdziesiątka to był niedozajechania korpus, pływał, latał, ale niestety po 8 latach i 132639 klatkach wyzionął ducha' , a wtedy zrobić mu pogrzeb z wszelkimi należnymi honorami, i zaraz po stypie odebrać zamówiony nieco wcześniej nowy aparacik z kompletem wiadomo super akcesoriów
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

Opcją jest oczywiście nie sprzedawanie SB-80DX i zakup korpusu który z nią współpracuje - a nie jakiegoś amatorskiego D200.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

No właśnie, ech ta zmiana lamp. Dopiero co kupiłem sobie mojego Metza, a tu wlazło jakieś D70 z iTTLem i lampa do kosza. Oj co ja się na ukochaną firmę napomstowałem, psów nawieszałem, że jak to, że ja ich fan i klient, a oni mnie tak w karolka! Aż niedawno wszystko zrozumiałem. Mój kolega wyjechał na tzw. zachód do legalnej, normalnej pracy. Na SB-800 zarabia coś około 2,5 dnia! I wszystko stało się jasne, to nie firma jest pogięta tylko nasze zarobki drodzy koledzy.

OVER!
    Droga do Nikon!
    www D700, D70, AF-S 24-70/2.8, AF 50/1.4 2xSB900, SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slasz
    No właśnie, ech ta zmiana lamp. Dopiero co kupiłem sobie mojego Metza, a tu wlazło jakieś D70 z iTTLem i lampa do kosza. Oj co ja się na ukochaną firmę napomstowałem, psów nawieszałem, że jak to, że ja ich fan i klient, a oni mnie tak w karolka! Aż niedawno wszystko zrozumiałem. Mój kolega wyjechał na tzw. zachód do legalnej, normalnej pracy. Na SB-800 zarabia coś około 2,5 dnia! I wszystko stało się jasne, to nie firma jest pogięta tylko nasze zarobki drodzy koledzy.

OVER!
    Co nie zmienia faktu, że Nikon zaczął wydziwiać (chodzi oczywiście o $$$). Wybrałem kiedyś Nikona bo przez lata trzymał wymienność obiektywów czego nie można było powiedzieć o innych firmach.
    Nic nie stało na przeszkodzie aby podnieś koszt lamp czy aparatów o kilka dolarów tak aby pracowały w nowym i starym systemie.
    Tu nie chodzi tylko o koszt ale o wygodą. Bierzesz np. ze sobą aparat filmowy oraz cyfrowy i musisz zabrać 2 lampy zamaist jednej. A jak chcesz mieś zapasowe to zamiast 2 musisz wziąść 4.

Domyślnie

Bierzesz np. ze sobą aparat filmowy oraz cyfrowy i musisz zabrać 2 lampy zamaist jednej.
    Bierzesz jedna ... byle najnowsza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów