Witam
mam pytanie, czy warto wymieniać nikkora 50 1.8 D na sigmę 30 1.4 HSM. Potrzebuje jasnego szkła w zakresie 50-80. Czy będzie to zmiana jakości obrazu warto 800 zł więcej. Ogniskowa nie jest tak ważna.
Szukaj
Witam
mam pytanie, czy warto wymieniać nikkora 50 1.8 D na sigmę 30 1.4 HSM. Potrzebuje jasnego szkła w zakresie 50-80. Czy będzie to zmiana jakości obrazu warto 800 zł więcej. Ogniskowa nie jest tak ważna.
D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.
Jak w przedziale 50-80 to chyba nie 30 bo to nie ten zakres, jak jasne to może 50 1,4 jest chyba w podobnej cenie
co 30 sigmy
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Po cropie daje 45 więc sigme też zaliczyłem. Pozatym ma HSM i przy obecnej tendencja nikona do pozbywania się silnika af z puszek na które mnie stać jest to dodatkowy atut.
D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.
Możesz też wypożyczyć tą sigmę z procentrum i wtedy najlepiej sprawdzisz czy Ci pasuje
Wydaje mi się że to jest najlepsze wyjście z sytuacji, po prostu przekonasz się
czy to jest to czego szukasz a jak Ci się nie spodoba to oddasz i po sprawie
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Tak przy okazji 50 1,4 kosztuje 999zł a sigma +/- 500 drożej
D200 | FM3a | C645
Jeżeli chcesz szkło do portretu (np. w domu i takiego od pasa w górę), to raczej 50/1.4. Jeżeli jednak chcesz coś, co ma robić za standard, być szersze i też jasne, to Sigma 30/1.4. Szkło jest ostre (warunek to dobranie odpowiedniego egzemplarza) i świetnie sprawdza się na cropie.
Przykłady:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31592
http://picasaweb.google.pl/zbigniew.piatek/Sigma3014
Sigma na pewno jednak nie grzeszy jakoscia wykonania, cokolwiek "EX" mialoby znaczycMoj obiektyw po paru miesiacach wyglada juz tak:
Poza tym w srodku jest juz jakis paproch.
Raczej ostatnia Sigma jaka kupilem, choc akurat ten obiektyw jest mimo wszystko oplacalnym zakupem (jasny i daje standard w cropie, jest bardzo uniwersalny).
Pozdr
Jak już go całego obdrapiesz, to będzie obiektyw kolekcjonerski - cena znacznie podskoczy.![]()
![]()
Jacek
A później możesz go pomalować łatwiej na biało (no budyniowo) i wzbudzisz zachwyt w obozie C.![]()
Skontaktuj się z nami