Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Choć używam 50/1.8 z D80, to i tak wolę ostrzyć ręcznie. Przy tak małej GO trudno zdać się na AF. Inna sprawa, że wizjer D80 na to pozwala.
    Tak czy owak da się.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Ja mam 50-tke od wtorku (dzięki lolasowi ) i powiem, że nie mam problemów z ostrzeniem, także kupuj, bo szkiełko cudne
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Ja dzisiaj dostałem w łapki manualnego 50/1.4 - kosztował mnie używany 550zł. Nie widzę większego sensu kupować do D40 wersję 50/1.8 z autofocusem - serio ! Istnieje różnica między tymi dwoma szkłami (nie tylko światło, ale m.in. bokeh, kontrast, itp.) - jeżeli trzeba ostrzyć manualnie, to wolę wersję manualną.

edit: Z D40 nie będzie działał pomiar światła, upss.

Domyślnie

jeśli to całkowicie manualny to z jakimkolwiek bedzie działał pomiar światła?? btw: pewnie za jakiś czas puszka ulegnie zamianie a szkiełko zostanie

Domyślnie

No u mnie działa przyjemnie

Jesteś pewna, że tak szybko wymienisz sprzęt, hmmm ? D40 to aparat w miarę nowy i przebojowy

Domyślnie

narazie mi wystarcza bo to poczatki fotografii cyfrowej lustrzakiem, ale wiem, że jak się wciągnę to pewnie będę oczekiwała więcej niż aparat może mi dać dlatego przede wszystkim chcę sobie powolutku kompletować dobre szkiełka a późnije przyjdzie czas na puszkę

hmm no a jak to jest z d50 czy d70s MF tez by działał na pomiarze światełka??:>

Domyślnie

Niestety korpusy Dxx jak na razie mierzą tylko z obiektywami z procesorem. Jest to trochę smutne zważywszy na fakt, że można mieć często bardzo wiele (optycznie) za niewiele (cenowo) jeżeli kupuje się szkła manualne. Osobiście o ile ustawianie ostrości jest jeszcze ok, to robienie zdjęć na manualu byłoby już ponad moje siły. Szkoda, że Nikon tutaj nie pomógł...

Domyślnie

rozumiem, że dopiero Dxxx pomaga? I jeśli tak, to czy z Jupiterkami, które posiadasz też współpracuje tak pomocnie?? Może warto będzie poczekać dłużej, by się skusić na D200...

Domyślnie

Kilka moich zabaw z 50/1.8 na D40:
    http://picasaweb.google.com/pzalews/Test50
    bawilem sie trochę mierząc ile głębi ostrości jest na 1.8

Na 1.8 obiektyw nie jest za bardzo ostry (to niezależne od puszki), ale po przymknieciu do 2.8-4 bez problemu dostajesz fajne zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agawytka Zobacz posta
    rozumiem, że dopiero Dxxx pomaga? I jeśli tak, to czy z Jupiterkami, które posiadasz też współpracuje tak pomocnie?? Może warto będzie poczekać dłużej, by się skusić na D200...
    Tak - mierzy ze wszystkim - nawet kartonikiem z dziurką

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów