Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: KLISZE...

Domyślnie

W zasadzie nieustannie eksperymentuję z przeróżnymi kliszami. Ostatnio jednak doszedłem do wniosku, że negatywem, który najbardziej mi pasuje jest Fuji Reala. Dla mnie oznacza to najbardziej wierne oddanie kolorów, odpowiednie ich nasycenie, brak ziarna. Dobre efekty uzyskiwałem też na Kodaku ProFoto 100 - do zdjęć ludzi, AGFA Optima - spokojne pastelowe kolory, z kolei AGFA Ultra - przeciwieństwo Optimy - kolory aż krzyczą, tak są przesycone. Konica 100 - dziwnie nieostra, twarze "woskowe".
    Jeśli chodzi o slajdy, to jeszcze nie próbowałem wszystkiego, czego chciałbym. Na przykład w lodówce czeka Provia 400. Próbowałem Fuji Sensia 100 (całkiem dobry slajd), Astia 100F (też dobry, nasycone kolory) AGFA PrecisaCT (tani ale niezbyt dobry, bure kolory).

Korzystając z okazji chciałbym zapytać o filmy portretowe, o czułości 160 - czy są one przystosowane do konkretnego rodzaju światła np. sztucznego, studyjnego, czy też można nimi robić zdjęcia również w plenerze przy świetle dziennym?

Pozdrawiam
    Eryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez e=mc2
    Korzystając z okazji chciałbym zapytać o filmy portretowe, o czułości 160 - czy są one przystosowane do konkretnego rodzaju światła np. sztucznego, studyjnego, czy też można nimi robić zdjęcia również w plenerze przy świetle dziennym?
    Fuji NPS jest do swiatła dziennego, odpowiednik agfy również
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Fotografuję od 15 lat na materiałach odwracalnych, kiedyś fotografowałem (nie fociłem!!!) na materiałach czarno białych i przynajmniej w ciemni miałem wpływ na końcowy wynik, oczywiscie trochę na negatywach też fotografowałem na Fuji Press 400 i 800 , mój syn tańczy (taniec towarzyski), próbowałem na Kodaku i w Kodaku (labie) ale wychodziło to wszystko zbyt ciepłe (opalone twarze). natomiast przyrodę , krajobraz, makro , robie na Fujichrome Provia 100F, Velvia 100F oraz ostatnio na Astia 100F i Sensia bo chyba jest coraz lepsza i tańsza, to moje typy
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Domyślnie

Fomapan 200
    Fomapan R
    fp4
    T-max 3200
    a kolorowe to
    E100 różne
    Kodak profoto 100
    superia (niskoczułe)
    Tych używałem najwięcej i wszystkie polecam

Domyślnie

Uzywam tylko cz-b klasycznych i slajdow:
    1. Velvia 50F i 100 - krajobrazy
    2. Provia 100F i 400F - film uniwersalny
    3. Ilford FP4+ (portert)
    4. Ilford HP5+ lub Maco UP400+ (oba swietnie sie forsuje do 1600 w D-76).

A jak musze uzyc negatywu np. na slubie to NPH400 (naswietlany na 320).
    Nie za czesto trafia sie negatyw kolorowy i sa to albo Press 400 lub Royal Supra 400.

gALL

Domyślnie

Ja także mam pewien swój ulubiony zestaw, otóż :
    Kolor:
    Fuji X-TRA 400
    B&w:
    PAN 400 (łatwość forsowania)
    TRI-X 400 (łatwość forsowania)
    HP 5 i Delta 400
    To taki mój mały panteon gwiazd, ostatnio w użycie wszedł również Fomapan 400 ale na razie testuję go.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

co do koloru...po moich prywatnych testach wycofałem dożywotnio X-trę z zakupów...każdy z wymienionych poniżej jest lepszy, a kosztują niewiele więcej...
    agfa optima 400
    kodak royal supra 400
    fuji press 400
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

co do koloru...po moich prywatnych testach wycofałem dożywotnio X-trę z zakupów...
    Dodam może jeszcze tylko tyle że X-TRA wołam (wołałem) tylko i wyłącznie w labie Fuji, bo jak się okazało tylko oni są w stanie mnie zadowolić jakościowo przy tym materiale (aczkolwiek od 2 lat praktycznie tylko na b&w już jadę ). Nie dodałem jeszcze Fuji Reala ale tylko dlatego że używałem jej 2-3 razy do roku. A co do wskazanej przez Ciebie Agfy poprostu jej nie lubię, być może za sprawą labu nie twierdzę że nie.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

moim ulubionym filmem jest agfa ultra 100, ale ze względu na ciemne szkło nie zawsze mogę ją stosować, wtedy wybieram najczęściej suprę 400 (kodak zastąpił ją czymś nowym, ale jeszcze można dostać), albo optimę lub pressa...za reala nie przepadam, ale kolega ją bardzo chwali...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ten wyżej to ja...cóś mnie nie zalogowało
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów