Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: KLISZE...

Domyślnie KLISZE...

Temat nie na czasie ale może ktoś mi pomoże. (pięknie się zrymowało)

Jakich filmów używacie, używaliście?
    Jakie filmy do czego?
    Jakie są wasze doświadczenia?

Chodzi mi o małą klasyfikacje.

Wiem, że każdy ma inne upodobania, ale będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.

Domyślnie

Widoczki, panoramy, zdjecia slubne w plenerze, genaralnie po prostu najczesciej - Fuji Reala 100, ewentualnie Agfa Ultra 100
    Zdjecia slubne w kosciele, na przyjeciu czyli tam gdzie ciemnawo - Fuji NPH (ewentualnie jak potrzebuje ISO 400 przy innych okazjach to tez). Czasem Superia 100 lub ew. 400.
    Natomiast jesli chodzi o B&W to Ilford PAN lub DELTA (100 lub 400) czasem tez Kodak TMAX 3200.
    Pozdrawiam Karol

zyghom
    Gość

Domyślnie

witaj

cz-b: delta 400, xp2, tc440n (piekny do portretow tez)
    kolor: superia xtra 400 (wszystko), nph400(portrety)
    slajd: provia 100(wszystko), velvia 50(przyroda "podkrecona")

to tyle

Domyślnie

To ja jeszcze dorzucę:
    b&w - agfa apx, fuji neopan, kodak tri-x, ilford sfx
    colour - fuji nps, press, agfa optima, a z slajdów ze wzgledu na koszty fuji sensia
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Najlepszy stosunek jakosci do ceny - fuji superia (zwlaszcza 200 prezentuje sie doskonale). Przy niedoswietleniu ma lekka tendencje do przebarwiania na zolto. Poza tym wad nie stwierdzono - b. ladne kolory, male ziarno, piekna cena.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi i sugestie.
    Niedługo podzielę się zdjęciami.
    Dzisiaj fociłem na Sensji 200.
    Jutro i przez parę następnych dni pojadę na Fomapanie 200.
    Oczywiście testuje aparat i filmy na ulicy.

Domyślnie

Witam serdecznie - choć nieco sie spóźiłem, by zabrać głos w tym wątku, to jednak nie odmówię sobie naskrobania czegoś w tym zakątku forum. Fajnie, że jeszcze ktoś prócz mnie naświetla klisze a nie matrycę...
    Do rzeczy:
    1.pozytywy: Velvia 50 [widoczki], Provia 100 [wszystko].
    2.negatywy:
    a) dla czułości 100, 200 i 400 Agfy Optima i Vista [wszystko], dla 400 czasem też Kodak Royal Supra [ludzie];
    b) Agfa Ultra 100 [do zabawy kolorami];
    c) cz-b: Ilfordy HP-5 oraz 400XP2 [wszystko, ale od 2 lat raczej w to się nie bawię];
    d) Kodak Portra 160 [ludzie przy sztucznym oświetleniu]

Jak widać nie jestem przywiązany do konkretnej firmy, choć właśiwie 90% odbitek robię z agfy, a wszystkie slajdy z Fuji.
    Uważam, że nie a idealnego filmu - trzeba nacykać trochę fotek i wybrać samemu. Mnie np. mimo dobrego ziarna nie przekonują negatywy Fuji, bo kolory za bardzo wpadają mi w odcień zielono-niebieski... Za to mój kumpel canoniarz wyżywa sie fotograficznie niemal wyłącznie na Fuji.

Uff, troche się rozpisałem... Kto to przeczyta?

Pozdrawiam,

PS:
    Jeszcze jedna uwaga. Chwalę sobie filmy Agfa, ale jest przy nich kruczek: moim zdaniem jest przepaść jakościowa pomiędzy starymi emulsjami Visty i Optimy, a "nowymi" [z technologią eye vision]. Piszę nowymi w cudzysłowiu, bo te "nówki" są na rynku już niecałe 2 lata, ale w niektórych [nie tak niewielu!] sklepach oferowane są jeszcze stare filmy. Do tego częto w promocjach, więc warto sprawdzać, co się kupuje...
    KONIEC
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie :-)

Pewnie trochę się narażę fanom Fuji hehe, ale usłyszałem kiedyś od "Pana z Fuji"* takie określenie na slajd na którym focę - VELVIAKILLER
    Hehe, może zgadniecie o co chodzi ?
    A tak poza tym to moim zdaniem trzeba po wysłuchaniu cennych rad o samych materiałach wziąść także pod uwagę jakość labów i przetestować samemu.
    Jeśli chodzi o cz-b to chyba najlepiej po prostu stosować jeden materiał a ewentualnie po nabraniu pewnego doświadczenia próbować z innymi.

*"Pan z Fuji" - pewien pan z firmy Fuji na wykładzie którego kiedyś (w tym roku) byłem.
    Jak się ma super aparat to się robi same super foty.
    Ja wolę robic badziewem hehe

Domyślnie

Co do slajdu to Fuji. Velvia chyba najlepsza, ale ze wzgledów cenowych częściej sięgam po Sensie 100. Konica i Agfa na slajdzie odpada. Kodaka będę testował niedługo.
    Jeśli chodzi o negatyw to lubię Kodaka Pro Foto 100. Natomiast kluczową kwestią przy doborze negatywu jest Lab w którym odbijasz.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

1. do bierzących cykań na ogół agfa optima 400
      do krajobrazu i wycieczek zdjęciowych, zabytków oraz zdjęć nocnych agfa ultra 100
      do reporterki fuji press 400 lub Kodak royal supra 400
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów