Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Kościółek na wodzie

Kościółek na wodzie, Ojców
    (jednak źle czułam się w bw, wracam do koloru :P)

Domyślnie

swietna obrobka... wiec chyba w nieodpowiednim dziale ta fotka
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie, całość odbioru psują mi te ściany wybudowane pod jakim niedorzecznym kątem... A mogło być tak pięknie...

Domyślnie

bombel: proszę o jakąś radę w takim razie. mi się akurat podoba, jak jest, ale nie jesteś pierwszym, który mówi o krzywych ścianach, więc może warto się tym zainteresować.

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iza Zobacz posta
    bombel: proszę o jakąś radę w takim razie.
    Najprostsza - wyprostować. Podczas robienia unikać podnoszenia aparatu w górę lub w dół, ale teraz, po fakcie tylko jedno - wyprostować.

Przecież idąc obo takiego kościoła (i nie tylko ) nie widzisz go w ten sposób. Widzisz, że ściany są pionowe, prawda? Czemu na zdjęciach miałby się walić do tyłu, jak nie musi?

Domyślnie

Z pewnością masz rację. Choć ja swoją też muszę mieć Ostatnio lubię łamać pewne konwencje i, tak jak na przykład w tym wypadku, coś wyolbrzymiać. Czasem na prawdę do przesady, ale takie wyolbrzymianie to część składowa efektu, jaki chcę osiągnąć. Sama przeglądając zdjęcia architektury zwracam ogromną uwagę na piony, ale są też pewne odstępstwa.

A teraz uzasadnienie z cyklu 'co autor miał na myśli' - Chciałam, żeby kościółek wyglądał monumentalnie, a obserwator wobec niego poczuł się mały. Stąd spojrzenie od dołu.

To, czy ktoś poprze moje, czy Twoje zdanie zależy, tak mi się wydaje, wyłącznie od interpretacji. Choć w żadnym wypadku nie neguję tego, co mówisz!

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie chcę Cię martwić, ale efektu wyolbrzymienia nie osiągnęłaś w najmniejszym stopniu. Jeśli już, to raczej skarlenia (czyli jakby odwrotnie). Zaś efekt walących się ścian w ujęciu klasycznym (czyli takim jak tu) nie tylko nie wnosi nowych, świeżych jakości, ale jest uważany za dość prosty i szkolny błąd.

Ale zawsze można przecież mieć własne zdanie, nieprawdaż?

Poniżej dwie wersje, jak chcesz to po zoabczeniu mogę usunąć...

I jeszcze jedno - ujęcie z perspektywy żabiej nie ma nic wspólnego z podnoszeniem aparatu - to dwie, różne rzeczy, aczkolwiek zgadzam się, że można je obie wykonać na raz.

Domyślnie

Zgadzam się, dziękuję za cenne rady. Dopiero się uczę i to, co dla mnie jest w porządku, dla innych faktycznie może być podstawowym błędem.

Nie usuwaj zdjęcia. Z chęcią przeczytam, co inni o tym powiedzą

Domyślnie

Super zdjecie

p.s. czego uzywalas do obrobki?
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów