Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: softbox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak
    Zastosowanie podobne, ale jaka różnica w końcowym efekcie?

pozdrawiam
    Box daje piękne odblaski na przykład w oku, na butelkach (generalnie na szkle), na wypolerowanym metalu itp.
    A parasolka niestety zdradza się przez swój kształt i czasami jest nie do przyjęcia. W plenerze, z dużej odległości - owszem

Domyślnie

http://www.janicemoses.com/detected.php?page=&pass=
    Jaki sprzęt potrzebny do takiej fotografii?
    fotograf Robert Tardio-kosmetyki, moda, biżuteria
    Czy podobne efekty można osiągnąć z lampami z Funsportu?

pozdrawiam
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Wg mnie - jedna z góry na tło (albo dwie z boków), dwie lampy+sobole z frontu nożycowo, czasem jedna+sobol z frontu. Minimum 2 lampki, optymalnie 3. Przy tak małych, nieruchawych obiektach, nie sądze żeby było potrzebne bógwico.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Wg mnie - jedna z góry na tło (albo dwie z boków), dwie lampy+sobole z frontu nożycowo, czasem jedna+sobol z frontu. Minimum 2 lampki, optymalnie 3. Przy tak małych, nieruchawych obiektach, nie sądze żeby było potrzebne bógwico.

Jaka minimalna moc lamp i rozmiar soboli?
    Stół bezcieniowy równiez potrzebny?
    Czy jakies snooty, filtry, plastry miodu zostały użyte przez artystę?
    Np 1x200 2x 100 do tego dwa sobole, a na jedną snoot- a od dołu też trzeba podświetlić?

pozdrawiam
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Takie zdjecia są potem poddawane B. INTENSYWNEJ fotoedycji. Trudno zatem w 100% stwierdzić czego koleś używał, zresztą i bez tego mi trudno, bo nie jestem ekspertem z bóg wie jakim doświadczeniem. To co widze, to odbicia dwóch symetrycznie umieszczonych softboksów po prawej i lewej, oraz silnie przepalane tło, z tendencją do przepału na wierzchu gdzie niegdzie. Wniosek - soft po prawej i lewej + światło z góry na tło w HK. Nic nie wskazuje natomiast na użycie stołu bezcieniowego, który przyjarał by od dołu. BTW, to wg. mnie do biżuterii jest on nieprzydatny - jest ona metalowa, odbija światło, stół wyżre ją od dołu. Co do filtrów, plastrów miodu i tym podobnego badziestwa niestety nie moge sie wypowiadać, bo prawde rzekłszy nie używam...
    Wydaje mi sie że do osiągniecia podobnych efektów przydałyby sie 3 lampy niekoniecznie wielkiej mocy, dwa kwadratowe softboxy i 1 prostokątny softbox z rastrami (celem kierowania światła precyzyjnie na tło). Przedmioty niewielkie, lampy b. blisko obiektu, pewnie nawet setki wystarczą z powodzeniem.

zdelo
    Gość

Domyślnie

Ponawiam pierwsze pytanie. Zamierzam dokupić lampę 200Ws z softboxem 70x140 lub 80x120. Softbox ten będzie też używany z lampą 600WS. Box firmy funsports, czy nie będzie nadmiernego świecenia środkiem? Który wybrać lepiej? mam nieduże studio, a potrzebuje glownie do oswietlania postaci i portretow. czekam na opdowiedz

sailor
    Gość

Domyślnie

nie ma roznicy w swieceniu ktory wybierzesz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów