No własnie D50 nie ma wejscia na takie lampy, co zrobic? da sie to jakoś ominac? Kiedys obilo mi sie o uszy o jakiejś kostce ale nie zabardzo wiem o co chodzi
Szukaj
No własnie D50 nie ma wejscia na takie lampy, co zrobic? da sie to jakoś ominac? Kiedys obilo mi sie o uszy o jakiejś kostce ale nie zabardzo wiem o co chodzi
Fujifilm s5 Pro. 50, 28-70
mozesz kupic sobie kostke synchro do ktorej podlaczasz kabelki na jackach do lamp, jak skombinujesz trojnik to i wiecej podlaczysz. Kostek jest wielePRzykladowo wyglada ona i kosztuje mniej wiecej tyle : http://www.rowi.pl/sklep/product_inf...roducts_id=169.
"Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."
Wiekszość lamp studyjnych ma fotocele. Zakładasz błyskające beleco, kierujesz odbłyśnik np. na sufit i błysk ów błyskawicznie wyzwala błysk lamp błyskowych. Z braku błyskającego beleco można posłużyć sie fleszykiem d50, acz może to być bardziej kłopotliwe...
owszem.. ale czasami gdy chce sie miec swiatlo nie po osi obiektywu to fotocela nie zdaje egzaminu. Najlepiej jak sie ma duzo srodkow platniczych NBP to mozna i z radiem zaszalecWiekszość lamp studyjnych ma fotocele![]()
"Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."
Radyjo jest najlepsze. Trzy stówy jednakoż należy wydać.Zamieszczone przez ars
Nikon AS-15 Sync Terminal Adapter również pozwala podpiąć lampy.
A ja przy okazji chciałbym zapytać czy aby na pewno "fleszykiem d50" można błyskać bez przedbłysków pomiarowych?
jeśli wyłączysz tryb TTL i przejdziesz na manual
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
potwierdzam.. przetestowalem na fotoceli soligora.
Trapi mnie za to czy taka kostka z wejsciem synchro ma odpowiednie napiecie. Niby mozna do nikona podlaczac do 250v ale jakos sie jeszcze nie odwazylem podpiac starych lamp. Moze do kostki da sie wstawic optiotrak?
Można kupić specjalne kostki "Safe-Sync" które mają wbudowane elektroniczne zabezpieczenie tak, że od strony aparatu zawsze jest kilka volt. Dobra wiadomość to, że można bezpiecznie podpinać każde lampy. Zła wiadomość to, że kostki ta są drogie.Zamieszczone przez skulinski
http://www.calumetphoto.com/item/CG1...type=SPDSEARCH
P.S. Jak masz znajomego elektronika to zrobi takie zabezpieczenie za grosze.
Skontaktuj się z nami