Cytat:
Napisał BugsBunny
Jacek_Z, kolejny raz po Twojej wypowiedzi mam wrażenie, że siedzisz w niewłaściwym systemie..., zwłaszcza po przeczytaniu tego posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=372 - 5D pasowałby Ci idealnie
System nikona pasuje mi jak najbardziej, nie wiem skąd inne wrażenie. Matryca z 5D też. Ale to nic odkrywczego, wielu już takie pomieszanie postulowało.
pliki z 5D mi się podobają. Podobnie jak z Fuji S5 - jest juz szybszy od S3 i może to on byłby moim wyborem.
Mało wspominam o ergonomii canona. Nie chodzi mi o trzymanie body, ale o obsługę funkcji body. To jest tragedia. Wiem, nauczyłbym się. Ale mnie odrzuca. Wybierak Nikona jest cudowny, kółko canona - bez sensu (wiem, niektórzy chwalą). Wolę też 2 duże kółka sterujące w nikonie - czasów i przysłony. Canon ma z przodu jedno, no i drugie - te duże, ale w innej płaszczyźnie. Bez sensu.
Kurczę, napisałem to - nie chcę zaczynać takiej dyskusji o wyższości X nad Y. Mi to nie pasuje i już.
Choc z drugiej strony - jak body daje lepsze pliki, to pies drapał "przyjemną ergonomię". Poświęciłbym się![]()
2 lata temu zastanawiałem się nad zmiana systemu - ze względu na 5D. Dlaczego nie zrobiłem tego: nie muszę mieć zawsze ostatniego krzyku techniki. Nie jestem onanistą sprzętowym. Wiedziałem, że Canon ma (miał) przewagę w matrycach - ale, miałem przekonanie, że nikon następne matryce będzie miał nie odstające od canona, a czym dalej w rozwoju technologii cyfrowej - tym bardziej różnice (w generowanych plikach) będą się zacierać. A w body - jednak inne "filozofie" pozostaną. Mi pasuje ta z nikona. Wolę kolor z nikona, optyke z nikona, obsługę z nikona. Matyryca z D3 chyba jest lepsza od tej z 5D. Ale to wcale nie znaczy, że się od razu przesiądę. Może przesiąde sie dopiero na D4? Pliki z D3 sa fajne, poczekam na studyjne. Będa jednak miały jak dla mnie mało MP - więc ciągle się wacham co do swojego dalszego postępowania. Taki 1Ds MK3 - to jest coś. Wystarczyła by mi taka matryca, nawet w opakowaniu D80![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami