Close

Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 212

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    patrząc na te nieliczne sample z 1ds mk III, to nie widzę, żeby optyka przestała się wyrabiać. myślę, że do 40 mpix spokojnie dociągniemy za trzy czy cztery lata.
    No jeśli wziąć pod uwagę możliwość usunięcia filtra AA i filtr bayer'a który jednak powoduje, że efektywnych pełnokolorowych pikseli nie jest wcale tak dużo jak na papierze to być może ma to sens. Gdzieś czytałem wyliczenie, że dla obecnej optyki maksimum możliwości (nawet już trochę ponad) to piksel o rozmiarze ok. 3.3 µm.
    Pozdrawiam
    Marcin

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Tyle ze to nie ten mark co trzeba :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Gdzieś czytałem wyliczenie, że dla obecnej optyki maksimum możliwości (nawet już trochę ponad) to piksel o rozmiarze ok. 3.3 µm.
    sam podlinkowałes na forum canona nową matryce http://www.photoscala.de/node/3304 z takim rozmiarem piksela (o ile cos z tegio rozumiem) i w efekcie 52 MP !!!
    ktoś przetłumaczy?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    sam podlinkowałes na forum canona nową matryce http://www.photoscala.de/node/3304 z takim rozmiarem piksela (o ile cos z tegio rozumiem) i w efekcie 52 MP !!!
    ktoś przetłumaczy?
    Najlepiej Babelfish .
    Matryca rozmiaru APS-H. O dużo większej rozpiętości tonalnej niż dotychczasowe (nowa generacja CMOS). Bardzo szybka nawet do 30 kl/s - Być może jest to też robione z myślą o kamerach?? A może przede wszystkim - Canon w końcu kamery też robi. Prawdopodbnie bez filtra AA. APS-H dlatego, że jest tania w produkcji. Tam jest jeszcze jakiś myk z obwodami, który powoduje bardzo niskie szumy ale szczerze mówiąc tego nie rozumiem .
    Na APS-C wychodzi ponad 30 MPx - kto to obrobi?
    Sądzę że za dwa lata będziemy mieć na rynku puszki z taką matcą.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-09-2007 o 01:22
    Pozdrawiam
    Marcin

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Asia Pulse

Canon Inc. (TSE:7751) has developed a 50-megapixel CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) image sensor that has such high resolution that a license plate is readable in the picture of a car taken from 300 metres away.
    Canon's new CMOS sensor is the same size as the one used in its digital SLR (single-lens reflex) cameras, but the chip packs an industry-high 50 million picture elements.
    The Japanese company boosted the pixel count without changing the footprint of the chip by reducing the size of each element by more than half to just 3.2 microns a side.
    Though the photodiodes are smaller, Canon redesigned the circuitry so the CMOS sensor receives 50 per cent more light than normal, giving the device good sensitivity and a wide grayscale.
    The new imaging device has 120 per cent better resolution than a 10-megapixel CMOS sensor. Canon has not decided on applications yet but expects to develop monitoring cameras and inspection equipment for industrial use.
    One other feature of the new CMOS sensor is that the image data can be divided into 25 blocks with a separate signal read out for each block.
    Thus, the device could be used to see detailed sections in cameras that capture a wide-angle image of a broad area.
    (Nikkei)

A to nie jest ta matryca o ktorej juz kiedys byla mowa? ze 50mpx, aps-h, do kamer przemyslowych? -> http://www.engadget.com/2007/06/04/c...mos-prototype/

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Tak, to ta sama.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

No to skoro ten projekt jest caly czas rozwijany to teraz tylko czekac na glosy ze N jest be bo ma tylko 12mpx a u C maja juz 52

Domyślnie

dzisiaj miałem okazje przez 5 godzin bawić się 3 nowościami canona. 40 D z gripem, 1 Ds MK3 i 1 D MK3. Obiektywy 50, 70-200/2.8 i 16-35/2.8.
    Jutro możecie tez się nimi zająć W Bydgoszczy, w godz 12-15 w Muzeum Fotografii na ul. Królowej Jadwigi.
    Mam nadzieję, że przez to moje info nie zjawią sie tam tłumy. Mają przyjść to wszystko oglądac uczniowie szkół foto. Będzie można się wkręcić.
    Jest zaimprowizowane studio, oraz stoją w drugiej sali drukarki wielkoformatowe. To głownie dla poligrafów było zorganizowane to spotkanie, ja się dowiedziałem o tym, bo wzięli ode mnie modelkę. Nie wiedziałem jakie aparaty będą na prezentacji, ale na wszelki wypadek wzięłem Nikona D200 i swoja kartę CF by móc porównać fotki. Aparatami było zainteresowanych z 5 osób, a ja miałem pod swoimi skrzydłami własnie te wszystkie body, studio i modelkę. Mogłem się nafotografować do woli.

Porobiłem trochę zdjęć jedynkami, przeleciałem wysokie czułości 1D (mam same jpgi), a 1Ds na wszystkich czułościach (tu komplety -jpg + RAW) - od studyjnych fot na niskich ISO, aż do 1600 na sali. RAW mam pootwierane tylko z tych studyjnych - 100-400 ISO. Niestety Tify maja po 60 MB.
    Ciężko mi mówić o odczuciach. D40 pominęłem, bo to żadna atrakcja przy 1D.
    Dla mnie przesiadka w gałkologii była straszna. Aż mi było głupio się pytać co chwilę o najbardziej podstawowe zmiany funkcji w aparatach. Po kilkunastu minutach trzymania 1ds miałem ochotę nim walnąć o podłogę ale jego cena mnie powstrzymała. Potem odkryłem joystick Po godzinie było w miare OK, zaczęłem sie przyzwyczajać.
    Pewne zaskoczenie - regulowanie FF/BF 20 szkieł dotyczy tylko optyki canona. Nie da się podobno tego robić z tamronami, sigmami itd. Histogramy są malutkie.
    Co do zdjęć które mam. Jestem zawiedziony 1D. Spodziewałam się na wysokim ISO nie wiadomo czego. Tymczasem on chyba jest słabszy od 5D.
    Za to jestem zaskoczony pozytywnie 1Ds. Własnie wysokim ISO, które "przypadkowo" sprawdziłem. Te jego 1600 jest nie rewelacyjne, ale naprawde niezłe. Jak najbardziej używalne. Przy tak drobnych pikselach! Za to 1D ma te czułość wg mnie niewiele lepszą.
    Domyślne ustawienia jpg w obu body dają lekko miękkie jpg, takie trochę jak w Nikonie D200 (no, może nieco ostrzejsze). Dzięki uprzejmości pana z obsługi mam rozpakowane RAW ze zdjęć studyjnych 1Ds (bo na razie soft do dekodowania nie jest ogólniedostępny). Ustawienia ostrośc na 3. Od razu wiele lepiej niż w jpg. Ilość szczegółu - olbrzyma, jak sobie człowiek uświadomi, że ogląda na monitorze tylko mały wycinek z 5616 x 3744 pikseli. Ponieważ był to pokaz drukarek to oczywiście zrobiłem 3 wydruki w formacie około 100x70 cm. Wydruki z jpg, bez obrobienia (nie było PS) wyglądały świetnie. A ponieważ czym większy format tym dalej się go ogląda - to sądzę, że te 21 MP jest juz absolutnie wystarczające do wszystkiego (no dobra, do 99,9% profesjonalnych zastosowań) 1Ds ma byc dostępny już w tym miesiącu. Cena 22 - 25 tys, zależy od narzutu w sklepach.
    Nie jestem zorientowany czy te pliki z 1DS dla kogoś maja wartość, jpg maja po 6-8 MB, RAW 20-26 MB, tify 60 MB
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-10-2007 o 10:47
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, kolejny raz po Twojej wypowiedzi mam wrażenie, że siedzisz w niewłaściwym systemie... , zwłaszcza po przeczytaniu tego posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=372 - 5D pasowałby Ci idealnie
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów