Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: d 200 i sb 800

Domyślnie

Błysk sterujący może być widoczny - było o tym kilka razy na forum. Wystarczy przeprowadzic kilka prób. A instrukcje oczywiście należy czytać. Ale zanim się powie kategorycznie "mylisz się" warto sprawdzić czy na pewno. Nie są to też moje przypuszczenia tylko fakty. A co do iTTL - używam od ponad 3 lat co prawda tylko z D70 więc CLS w dosyć ograniczonym zakresie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

D70 ... masz dziwny aparat, z dziwna migawka (1/500 mechaniczna, czasy krotsze rejestronane przez matryce jak w kompakcie) i tu nalezy szukac przyczyny zaburzenia ekspozycji w tym aparaciku i jemu podobnych. D200 to normalny aparat w pelni mechaniczna migawka.
    A to ze oko ludzkie widzi przedblysk to insza inszosc.

Domyślnie

Chyba się nie rozumiemy. Mówimy nie o przedbłyskach, które jak nazwa wskazuje wystepują przed otwarciem migawki, tylko o błysku wyzwalajacym, który występuje gdy migawka jest otwarta. W przypadku tego błysku wyzwalajacego bez względu na to czy jest to d40 czy d2x będzie on utrwalony na zdjeciu. W wiekszości przypadków nie będzie to zauważalne, ale w określonych sytuacjach tak. Wystarczy zrobić doswiadczenie - w zaciemnionym pokoju ustwić jakiś przedmiot - zrobić zdjecie bez żadengo błysku, teraz z tymi samymi parametrami wyzwolić zdalnie lampę błyskową - ale ja zakryć czymś, żeby jej swiatło nie wpłyneło na głowny motyw. I co otrzymamy - wystarczy porównac zdjęcie pierwsze i drugie. Ja spotkałem się z tym po raz pierwszy kilka miesiecy po zakupie sb800. Chciałem zrobić zdjęcie przedmiotu w ten sposób, zeby nie było żadnego oświetlenia od frontu - tylko od tyłu błysk lampy. Najpierw myslałem, że to światło odbite - zmiejszałem moc lampy ale motyw w dalszym ciągu był oświetlany z przodu w tym samym stopniu. Wówczas - co zreszta jest logiczne - znalazłem przyczynę - błysk wyzwalający. Oczywiście można to zjawisko zminimalizować - dając np większą wartość przysłony. Ale warto wiedzieć,że coś takiego występuje. A co do zdjęć dynamicznych to może się to objawić duszkiem.
    Ostatnio edytowane przez irekka ; 22-08-2007 o 18:55
    Pozdrawiam

Domyślnie

irekka: to co napisałeś powyżej o przedbłyskach sterujących sprowokowało mnie do wykonania szybkiego testu. Założyłem ekstremalnie niekożystną sytuację: małe pomieszczenie, białe ściany, niewielka odległość od obiektu fotografowanego, ISO 400, czas 1/100.
    Wynik następujący: dla otworów przysłony mniejszych od F3,5 - brak udziału błysku sterującego w ekspozycji (zdjęcia czarne), dla przysłon F3,5; F3,2; F2,8 udział w ekspozycji minimalny, w moim odczuciu pomijalny ale to już trzeba rozpatrywać indywidualnie.

l.s.

Domyślnie

Ja nie zauważam, nawet tego minimalnego. Przykład. D200 + SB800 wyzwolona lampą wbudowaną.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Ja nie zauważam, nawet tego minimalnego. Przykład. D200 + SB800 wyzwolona lampą wbudowaną.

Ten pasek to prowokacja?
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Szwagier gustuje w Canonach ...

Domyślnie

Witam,

Z moich doświadczeń z sb800 jako master i sb600 jako remote pracujących "pod wodzą" d50 wynika, że lampa zdalna jest wyzwalana błyskiem z lampy sterującej (już po serii pomiarowej) i błyski te sa synchroniczne. Błysk sterujący jest bardzo slaby dlatego w większości sytuacji pomijalny - ale można go zobaczyć na fotkach gdy np.: z lampa sterująca jesteśmy blisko obiektu fotografowanego i mamy palnik skiekrowany na wprost. Właśnie dlatego w ofercie nikona są wspomniane filtry podczerwone dla lamp wbudowanych.

Co do wyzwalania radiowego to ludziska z strobist.blogspot.com używają i serdecznie polecają wyzwalacze radiowe "pocket wizard". Działa to ponoć na niemiłosierne odległości i jest praktycznie niezniszczalne. Niestety z tego co wiem kosztują one coś ponad 300$ - więc jak na nasze cudne warunki nieco drogo.

Innym rozwiązaniem są wyzwalacze radiowe z odbiornikami z gorącą stopką - widziałem na alledrogo komplet pod jedną lampę za coś około 160PLN. Niestety w przypadku wyzwalaczy radiowych tracimy komfort regulacji zdalnej lampy z body/lampy na sankach aparatu - co dla mnie jest po prostu REWELACYJNE.

OT
    Przy okazji pozwolę pokazać jedno z moich pierwszych nie-testowych po zakupie drugiej sabinki.

FOTKA

pozdrawiam
    tymancjo
    Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 23-08-2007 o 19:12

Domyślnie

Fajna ta fotka offtopowa

To ja też może ciekawostkę - zestaw Fuji + dwie lampki w akcji. Mam zdjęć więcej, ale pokażę tylko te, które są na stronie firmy -> tutaj. Pomimo obróbki (trochę niestarannej) widać mniej więcej gdzie było robione lampą wyzwalaną zdalnie (zdaje się błyskiem).

PS.: Nawet jestem na jednej fotce

Domyślnie

Podsumowując: D70 to dziwny aparat z dziwną migawką (niektórzy właściciele d200 tęsknia za synchro z lampą jak w d70) a d200 to normalny aparat, błysk sterujący może być widoczny w określonych sytuacjach - ale jak sie ktoś uprze to nigdy tego nie zobaczy. Okreslenia instrukcji jak w jednej z wypowiedzi są niesmaczne i na szczęście na tym forum spotykane bardzo rzadko. Podobnie jak inne słowa - nawet gdy w środku są kropki.
    Pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów