Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: d 200 i sb 800

Domyślnie

aha i zeby nie było.....
    przeszukałem forum i znalazłem niby odpowiedz ale:

jak ustawiam w menu flesza w body w trybie c na lampe wbudowana na -- to i tak lampa musi być podniesiona do góry i wyzwala błysk wiec dlatego jest to dla mnie nie pojete

Domyślnie

ani d200, ani sb 800 same z siebie nie komunikuja sie radiowo.
    Musialbys kupic do tego strowanie radiowe. Nikon chyba tego nie robi.

Bez przedblyskow z body, mozna sterowac lampami za pomoca SU-800
    no i oczywiscie wchodzi jeszcze polaczenie lampek kablem

Aha, jeszcze jest taka nakladka na sanki, ktora dzieki wbudowanej lampie emituje podczerwien (jakis filtr lub cos takiego)

a tak z ciekawosci... w czym przeszkadzaja Ci te przedblyski? (pytam powaznie)

Domyślnie

Przy niezmieniającej się scenie można zapamietać siłę błysku i przedbłysków nie będzie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

lampa mi nie przeszkadza ale chciałem tylko wiedziec czy jest taka mozliwosc. chciałbym robic fotki z akcji i lampe chciałbym miec z boku i nie jestem pewien czy wyzwolona lampa wbudowana nie zepsuje efektu.

pozatym dziekuje za odpowiedz.

Domyślnie

O k...a! Wez do reki instrukcje D200 i przeczytaj ze zrozumieniem rozdzial o wyzwalaniu zdalnym lamp. Stoi tam jak wol, ze lampa wbudowana moze dzialac w paru trybach i jednym z nich jest tylko tryb sterowania lampami zewnetrzymi (SB-800 i/lub SB-600) bez blysku glownego. Przeciez grzebanie w menu aparatu jak masz lampe zewnetrzna to nie problem i sprawdzenie ktory blysk jak dziala.

Ludzie, zacznijcie myslec a nie kupowac coraz drozszy sprzet, ktorego nie chce sie wam poznac.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 22-08-2007 o 14:29

Domyślnie

Choć reakcja kolegi Gall jest nieco ostra to jednak trudno sie nie zgodzić z jego uwagą.

Sam się często spotykam z tego rodzaju "problemami".
    Czyli ( np w tym miesiącu) że sąsiad kupił D80 i cztery razy dziennie wydzwania do mnie z pytaniami typu:
    "... hej, dobrze że jesteś . Nie wiesz może czy AFS to skrót od autofocus. ..."
    I tak od trzech tygodni.
    A przedtem był mój brat. :/ Jeszcze gorszy bo dzwonił nawet z imprezy o 3 w nocy że mu sie bateria kończy i co ma zrobić.
    Kazałem mu potrzymać przez pół godziny w ustach to może się podładuje i się rozłączyłem.
    A ten dzwoni po pięciu minutach i pyta czy ja na serio.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Lampa wbudowana ma wpływ na ekspozycję - wyzwala przecież lampy błyskiem. Fakt, że będzie to widoczne tylko w okreslonych sytacjach - ale rozumiem, że o to chodziło pytającemu.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Irekka, poczytaj o iTTL a nie pisz swoje przypuszczenia.
    Slyszales o przedblyskach pomiarowych i sterujacych?
    Moc przedblyskow jest pomijalnie mala, do tego sa wyzwalane przed otwarciem migawki i nie maja wplywu na ekspozycje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekka Zobacz posta
    Lampa wbudowana ma wpływ na ekspozycję - wyzwala przecież lampy błyskiem.
    Mylisz się!
    Od Ciebie (czyli ustawień w aparacie) zależy czy lampa wbudowana bierze udział w ekspozycji czy nie.
    Read The Fucking Manual !!!!

l.s.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    Read The Fucking Manual !!!!
    Co w wolnym tlumaczeniu znaczy "Przeczytaj przyjazny podrecznik uzytkownika" Tlumacznie dla nieoblatanych w zamorskiej mowie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów