Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Wywoływanie...

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Wywoływanie...

hmmm:P mam pytanko więc zrobiłem coś takiego zamoczyłem odbitkę w wywoływaczu do negatywów,, i fascynuje mnie to iż jedną odbitkę pod powiększalnikiem położyłem emulsją do dołu <wiem amatorski błąd ale to ze zmęczenia > no i sie nie naświetliła. wywołując w wywoływaczu z braku powstawania obrazu wyrzuciłem ją poprostu do śmieci bez utrwalania .. przyszedłem na drugi dzień a odbitka leżała czerwono niebiesko brązowo żółta w różnych miejscach .troszkę mnie to zdziwiło bo wywołując zwykłym wywoływaczem zazwyczaj jak wyrzucałem tak odbitki poprstu czerniały i tyle... więc spróbowałem wywołać tak odbitkę żeby uzyskała taki kolor a potem wypłukać i utrwalić no ale po 30
    minutach zwątpiłem bo odbitka no może o pół cienia wydawała się że niby zżółkła ale bym nie dał sobie ręki uciąć więc mam pytanie czy da sie wywołać tak odbitkę ?? czy może poprostu ona leżąc jakoś sie utleniła czy coś.. ?? no ale utrwalając normalnym wywoływaczem leżały miesiąc i nic im sie nie działo tylko były czarne.. wiem to pytanie jest nieco dziwne no ale to cały ja
    ''Fotografia jest lekarstwem na moją fascynację światem''

Domyślnie

Takie efekty są wynikiem utleniania się (reakcji) związków chemicznych zawartych w wywoływaczu i papierze. Często tak traktowana odbitka robi się też srebrna. Wytrąca się metaliczne srebro. Efekt raczej nie do opanowania na zasadzie powtarzalności. Czysty przypadek.

Zajączek mały
    Gość

Domyślnie

Lovelas, możesz podzielić się ze mną takimi informacjami jak: jaki masz sprzęt do wywoływania zdjęć. Jestem początkująca i chciałabym coś sprawdzonego. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale chciałabym wywoływać zdjęcia w dużym formacie. Jaką posiadasz lampę (nazwa), jaki papier, itp. Help Please

Domyślnie

Zajączkowa, najlepiej przegrzeb forum korexu - jest tutaj - jak i sam portal. To jest skarbnica wiedzy jeśli chodzi o ciemnię. Poczytaj i zadawaj konkretniejsze pytania - jak na razie to moim zdaniem najlepsza rada dla Ciebie.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Uprawnienia umieszczania postów