Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Nikkor 50/1.8D vs. 50/1.8

Witam!
    Pewnie dla wielu z Was lamerskie pytanie, dla mnie niestety nie
    Jak w temacie. Czym różnią się te dwa produkty? Czy D oznacza np. lepszą współprace z"digitalem"??? Szukam stałki do D50 więc przed zakupem należy się zastanowić conajmniej dwa razy
    Z góry dzięki za pomoc.
    D50 kit
    pozdróVWka
    Qbek

Domyślnie

Może się mylę ale D oznacza pierścień do ręcznej regulacji przesłony a linia obiektywów "dedykowanych" DSLR u Nikona to DX

Pozdrawiam

Domyślnie

Paweł, po kiego wała piszesz, jak nie wiesz? I to na dodatek takie bzdury..

D oznacza, że mikroprocesor w obiektywie przekazuje do aparatu informację
    o nastawionej przez autofocus odległości, nic więcej.

Qbek, każdy obiektyw AF będzie działał z D50.
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

dodam za twlodaemr, że również manualne bedą działać ino bez pomiaru światła :P co dla doświadczonego fotografa nie powinno stanowić problemu, zwłaszcza, że ma podgląd
    D w obiektywie potrzebne jest do pomiaru 3D matrix, bez D masz zwykłego matrixa oraz do strzału z błyskiem wypełniającym 3D matrix, ale tylko jeśli głowica lampy jest ustawiona na wprost...generalnie warto mieć D do szkieł reportażowych i portretowych oraz jeśli używasz lampy błyskowej do walenia po oczach, zwłaszcza z nasdką rozpraszającą...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

super! dzięki już wiem wiele więcej!
    tylko małe ale... 50x1,5 daje 75 dla małego obrazka. to juz taki niezły zoomik
    są już odpowiedniki portretówek dla cyferek? np takie ~33/1.8?
    D50 kit
    pozdróVWka
    Qbek

Domyślnie

Qbek zadajesz ciekawe pytania Choć nie jestem fotoamatorem teoretykiem to w każdym artykule dotyczącym portrecików można uzyskać informację o preferowanych ogniskowych dla portretu może się mylę i poprawcie mnię lecz nie spotkałem się z tym by do portretu zalecane były ogniskowe 33 mm?. Z tego co się orientuję to preferowana ogniskowa to w granicach 125 plus minus 15 zależy kto co lubi ale żeby 33 nawet x 1,5(dla cyfry
    Nikon F 80, Fuji S 2 pro, nikkor 50/1,8 sigma 70-300 apo dg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbek
    tylko małe ale... 50x1,5 daje 75 dla małego obrazka. to juz taki niezły zoomik są już odpowiedniki portretówek dla cyferek? np takie ~33/1.8?
    ??? Zoomik? PKP.. Po pierwsze - 50mm to nie portretówka, jak chcesz 50mm po
    przeliczeniu to albo bierz 35mm, albo 28mm..

Tak wogóle, to na co Ci ten D50, jak ogólne pojęcie Twoje o fotografii nie sięga
    poza ulotkę reklamową Nikona?
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Domyślnie

spox dziewczyny macie rację! na cholerę mi marny Nikon skoro nie potrafię go nawet trzymać.
    sprzedam go i kupię extra Pentagrama i będzie git. jakość zostanie ta sama a ile kasy odzyskam
    dzięki za dobre rady mistrzynie
    D50 kit
    pozdróVWka
    Qbek

Domyślnie

[quote]na cholerę mi marny Nikon skoro nie potrafię go nawet trzymać.
    sprzedam go i kupię extra Pentagrama i będzie git. jakość zostanie ta sama a ile kasy odzyskam
    I Tak trzymaj
    Nikon F 80, Fuji S 2 pro, nikkor 50/1,8 sigma 70-300 apo dg

Uprawnienia umieszczania postów