D70s i Komputer PC oraz inne pytania

Witam Szanownych Kolegów i mam do was od razu kilka pytań, z góry też przepraszam za zbyt prosty język, ale cyfra i komputer są mi jeszcze mało znane.

Poszukuję aparatu, który mógłby wykonywać zdjęcia bez karty CF i tu na myśli mam D70s,
Czy istnieje taka możliwość, aby ten aparat połączyć z komputerem kablem i aby wykonane zdjęcia były zapisywane w jakimś katalogu na twardym dysku komputera?

Interesuje mnie też zasilanie tego aparatu czy ładowarka dostępna w zestawie daje możliwość zasilania tego aparatu z sieci 220V czy raczej służy tylko do ładowania akumulatora.

Czy w tym aparacie istnieje możliwość wykonania zdjęć z tak zwanym interwałem czasowym?

Teraz pytanie na temat balansu bieli i pomiaru ekspozycji.
Czy D70s da mi poprawne naświetlenie w studio przy świetle błyskowym, gdy pomiaru dokonam zewnętrznym światłomierzem np. AUTO METER IV F, (który w analogu bardzo-dobrze mierzy światło)?. Oczywiście światło ciągłe też mnie bardzo interesuje.
Balans Bieli – jak dajecie sobie z tym tematem radę? W jaki sposób balansujecie światło w studio dla światła błyskowego. (Próbowałem zrobić zdjęcia lampami błyskowymi i Canonem 350D, przy różnych ustawieniach BW - zawsze zdjęcia były czerwone). Jak na tym polu daje sobie radę NIKON D70s. To, co wyczytałem w Internecie to to, że Nikon niedoświetla oraz że balans bieli z fleszem daje niebieską dominantę i do dobrej pracy pozostaje tylko NEF - (RAW).
Ja mogę pracować w NEF-ach, mi to nie przeszkadza, stawiam na jakość, – ale czy zabawa w NEF-ach jest taka super – tu mam dylemat. Przy świetle zastałym można robić wszystko, ale chyba, kiedy zaczniemy używać lampy np. SB-800 to zaczynają robić się schody.
Na temat NEF-ów muszę jeszcze trochę poczytać, ponieważ mogę się mylić (może ktoś już opisał, co tak naprawdę można zrobić z NEF-em, w jaki sposób wykorzystać jego zalety – proszę o namiar).