Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: D50 i mróz

Domyślnie

największym zagrozeniem są własnie różnice temperatur, nagła zmiana może powodować zapraowywanie, lub też skraplanie się pary wewnątrz aparatu. to może być bezpośrednią przyczyną uszkodzeń
    D50 + T28-75 f/2.8 + N50mm f/1.8 + SB900 + trochę gratów
    http://galeria.grzesiek.info/

Domyślnie

sie wie ze kazdy wspolczesny sprzet elektroniczny pracuje od 0oC do 40oC tylko.
    jest to pewne zalozenie konstruktorów - i to niego dopasowane sa wszystkie podzespoły.
    bo jak wszyscy wiemy - charakterystyka tranzystorów zmienia sie w zaleznosci od temperatury.
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek
    szybciej, bo szybciej, ale najbezpieczniej jeszcze przed domem wsadzic go w czapke i spokojnie czekac, wtedy wszystko skropli sie nie niej, a nie na aparacie
    Jeszcze lepiej nie w czapkę, a w torbę foliową ścisło owiniętą wokół aparatu - znaczy się bez powietrza w środku. Wtedy aparat szybciej będzie gotowy do uzytku w pomieszczeniu, a wilgoć osadzi się na zewnętrzu torby.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

ja jednak wole czapke, nie chce znalezc aparatu w torbie wypelnionej do polowy woda, wole bawelne ;]
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

W Zakopanym łaziłem z wywalonym aparatem na prawie dwudziestostopniowym mrozie przez kilka godzin i nic się nie stało. W tym czasie było kilka gwałtownych zmian temperatury spowodowanych wejściem do cieplutkiego schroniska i jedynym negatywnym efektem było zaparowanie obiektywu.
    Niejednokrotnie łaziłem przez pół dnia w mroźne dni z aparatem na wierzchu po lesie i absolutnie nic się nie stało. Nie przesadzajmy, to nie jest tak, że nie można w zimę robić zdjęć. Nie wdaję się w dyskusję jak mróz ma się na opóźnienie migawki lub przymarzanie lustra, bo to jest po prostu śmieszne
    Cieszmy się sprzętem i róbmy zdjęcia, a nie zamartwiajmy się

Moim zdaniem sprzętu nie wolno:
    - rzucać
    - wkładać do wody
    - wkładać do ognia
    - brzydko nazywać, gdyż może się obrazić

I wszystko w temacie.
    Pozdrawiam !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek
    nie chce znalezc aparatu w torbie wypelnionej do polowy woda
    A skąd w torbie ma się znaleźć woda? No chyba że aparat oblodził się czasie pracy...
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

skroplona z powietrza?
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

Po to jest właśnie torba. Wilgoć z powietrza skrapla się na zewnątrz torby chłodzonej od środka przez aparat. Torba jest plastikowa więc nie przepuszcza wody ze swego zewnętrza do wnętrza, czyli do aparatu. Pozostaje on więc suchy, a przy tym ogrzewa się szybciej niż leżąc w czapce/torbie, więc szybciej jest gotowy do pracy.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

mnie na mrozie pada karta pamięci w d70s (sandisk extreme III 1gb) czasem się wyświetli błąd, a czasem, że na karcie nie ma zdjęć. Problem kilka razy rozwiązał się po resecie aparatu ale niestetety czasem trzeba uruchomić programiki do odzyskiwania danych - co oczywiścei nie daje pewności, źe cokolwiek sie uratuje :/ . Nie wiem czy to wina aparatu czy karty ale jest to niemiłosiernie denerwujące!

Domyślnie

Jeśli ktoś spał w namiocie w warunkach zimowych,wie jak skrapla się para wodna-jest poprostu wszędzie.
    Mój D50 również był pokryty kroplami wody,miałem niezłego stracha,ale na szczęście żadnych powikłań aparat nie doznał.
    Na zewnątrz zaś,jedynie aku wysiadało, przy naprawde niskich temp.
    D200+F80

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów