Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: D50 i mróz

PrzemekP
    Gość

Domyślnie D50 i mróz

Witam,

Kupiłem właśnie swoją pierwszą DSLR - Nikona d50 z obiektywem 18-70 DX i nurtuje mnie kwestia ewentualnego, negatywnego wpływu niskich temperatur - poniżej zera - na pracę i trwałość tego aparatu. Czy Nikon zaleca jakieś "widełki temperaturowe" w jakich należy używać cyfrowych lustrzanek?

Pozdrawiam,

Przemek.

Domyślnie

W danych technicznych (instrukcja D50 str. 132) jest podane środowisko pracy- Temperatura od 0-40st C. Natomiast na str.115 stoi, że nie nalezy przechowywać aparatu w temperaturze powyżej 50 st.C i poniżej -10st.C.
    pozdr!
    mju II / D50+18-70DX

Domyślnie

Witam

Chyba sciagnolem tego posta myslami!
    Dzis/wczoraj brykalem z D50 po Kaziemirzu Dolnym i wlasnie mialem taki sam problem.
    To co instrukcja podaje to akurat wiedzialem.
    Ale chodzilo mi o rzeczywiste zagorzenie uszkodzeniem aparatu?
    Zrobilem okolo 700 zdjec, czesc w ujemnej temperaturze.
    I jak narazie bez zadnych problemow.
    Czy moze to rzeczywiscie byc niebezpieczne dla aparatu, taka ujemna temp. ?

Pozdrawiam
    Andrzej
    D50 + 18-55DX

Domyślnie

W zeszlym roku robilem przez kilka dni zdjecia w Tatrach Wysokich przy ponad minus 20 stopniach moim D70 i wszystko jest ok. Nie bylo zadnych problemow. Trzeba tylko uwazac na to zeby dopuscic do zaparowania i naglych zniam temperetury w ktorej jest aparat.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Rownierz mi sie wydaje ze nie powinno byc wiekszego problemu.
    Z tego co zauwazylem to szybciej akku polecial, ale to wszystko.

Pozdrawiam
    Andrzej
    D50 + 18-55DX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Góra/Wrocław

Domyślnie

hmmm tak się zastanawiam.....
    czy przechowywać=fotografować? W - 11 C już nie wolno fotografować?

O! Gamling chyba mi już odpowiedział zanim jeszcze napisałem

A propos tego zaparowywania: to kiedyś na forum Canona chyba dorwałem taka dyskusje dwóch facetów o to czy aparat zaparowywuje przy wychodzeniu z ciepłego na zimno czy odwrotnie.No i czy po powrocie z focenia na zimnie odkręcać czy nie odkręcać obiektywu żeby się para nie skraplała na matrycy. Co Wy myślicie na ten temat? Jakieś szczególne wskazania po powrocie do domu z zimowego pleneru? Jak przeciwdziałąć temu zaparowywaniu ?

Domyślnie

mi sie wydaje ze zdecydowanie fotografowac niz przechowywac
    Najwazniejesz moim zdaniem jest rozsadne podejscie zeby z cieplego domu nie wybiegac z aparatem na -24 a wszystko powinno byc dobrze. A co do odkrecania obiektywu to nie wiem, moze faktycznie jak sie go odkreci to szybciej para wodna wyparuje.Nie zmienia to faktu ze temat strasznie na czasie, a o sprzet trzeba dbac.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

były już o tym wątki na forum...poszperaj, tam jest wszystko wyjaśnione :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

szybciej, bo szybciej, ale najbezpieczniej jeszcze przed domem wsadzic go w czapke i spokojnie czekac, wtedy wszystko skropli sie nie niej, a nie na aparacie
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

zasadniczo trzeba uwazac na nagle skoki temp jak wspomnieli przedmowcy. akumulatorek pewnie tez wytrzyma krocej niz zwykle.lcdek moze zaświrowac czasem.poza tym to chyba zamarzniecie na smierc nie grozi...
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów