Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Witam i pytam:)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Witam i pytam:)

Witam wszystkich!
    Od dłuższego czasu zabieram się za kupno lustrzanki, ale niestety zdecydować się nie mogę.Trwa to już naprawdę długo i na rynek zdążył wejść nikon d40.Na początku myslałem o d70, potem o d50.W tej chwili waham się między d40 a d50.Czytałem już sporo opinii i recenzji, jednak wciąż brak mi pewności.
    Ogolnie fotografowałem cyfrówką (zresztą całkiem niezła) i moje umiejętności i chęć przede wszystkim każą mi przeskoczyć na inny sprzętCo fotografuję?Na razie chyba na co przyjdzie mi ochota...po prostu szukam.
    Ale przypuszczam,że skupię się m.in. na plenerze (fabryki, industrial blablabla).
    Przed wyborem aparatu powstrzymuje mnie chyba tylko jedno:chciałbym,żeby się sprawował dość długo.Po prostu, liczę na to że wraz ze wzrostem moich umiejętności i potrzeb będzie mógł mi dorównać kroku...wiem,że d40 nie ma "śrubokęta" i nie ukrywam,że mój portfel mógłby się zbuntować.Chociaż wiadomo,że chcąc się poważnie zajmować foceniem trzeba być gotowym na wydatki...chodzi mi berdziej o przepłacanie w tym przypadku.
    Ile mogę przeznaczyć?Hm...mam pewną kwotę,jednak nie chciałbym jej wydawać od razu...wolę część zostawić na przyszłość gdybym chciał/musiał zmienić aparat.W tej chwili powiedzmy ,że chcę wydać ok 3000 PLN.
    Co poradzicie? Z góry dziękuję za wszelkie komentarze (nawet te nakrótsze), bo naprawdę spędza mi to sen z powiek,a entuzjastą jestem naprawdę wielkim
    Dzięki pozdrawiam

Domyślnie

Wątek poruszany po raz 123456789. Czy naprawdę tak trudno jest skorzystać z wyszukiwarki?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nie nietrudno, ale po to chyba to forum jest? Jeżeli tak ciężko napisać parę słów to dzięki za poradę...Mój pierwszy post i ooooo jak miło.Może i jestem nowy na forum, ale chyba z tego tytułu należy się jakaś taryfa ulgowa...

Domyślnie

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14997
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19445
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18806
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30438
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12885
    ...

i dla ułatwienia:

Cytat Zamieszczone przez Piotr Wągrodzki Zobacz posta
    Witam,

Miałem ten sam dylemat, wybrałem 50-tkę.

Zalety 50-tki:
    - obsługa obiektywów bez silnika
    - 5 pól autofokusa (zamiast 3 w d40)
    - bezpośredni dostęp do ustawień WB, ISO, Quality
    - większy ciężar i wymiary (rzecz gustu)

Zalety 40-tki:
    - większy i lepszy wyświetlacz
    - mniejszy ciężar i wymiary (rzecz gustu)
    - lepsze ISO auto
    - lepszy histogram
    - ISO 3200
    - możliwość dokładnego ustawienia WB

Moim zdaniem, jeśli nie zamierzasz stosować obiektywów AF (bez S), możesz kupić 40-tkę.

pozdrawiam

Piowa

Domyślnie

jeżeli musi być nowy, to zapoluj na D70s - można jeszcze kupić, same lub z obiektywem
    jak masz odwagę kupić używany, poszukaj D80
    jeżeli nie musi być Nikon, to obejrzyj też ofertę konkurencji - zwłaszcza Canona 400D
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Czytając twój post miałem ten sam problem .........wybrałem d40 .

Jeśli masz pytania o aparta d40 to służę pomocą

Domyślnie

oglądając Canona możesz sobie myśleć, że jest fajny lecz później sprawdź ceny obiektywów ))

Cool

Witaj!!
    Miałam podobny dylemat... i akurat była wyprzedaż w MM i kupiłam d70s, ... jestem zadowolona i powoli poznaję tajniki focenia... też tak się zastanawiałam nad 40, ale mój mój mąż mówi mi lepiej wydaj więcej ale kup coś co będzie porządne i perspektywiczne... wiem że to nie jest mój kaprys na 5 min, dlatego dołożył 1000 PLN i kupiliśmy 70-siątke.

Zobacz ktoś właśnie oferował za 2700 d70s może warto się zastanowić....
    ja już odkładam na następne rzeczy, i wiem że w tej chwili bym nie kupiła 40-stki.
    Powodzenia w wybieraniu...

Domyślnie

Też miałem dylemat z tym, że D40 w ogóle nie brałem pod uwagę. Jak uda ci się kupić D70s to bierz bo D50 już chyba nie dostaniesz. Ja kupiłem D50 jakiś miesiąc temu i obdzwoniłem wszystkie sklepy z netu i tylko w jednym znalazłem ostatnią puszkę. A z tego co się orientuję dostaw już nie będzie.
    D50; N18-70; N70-300 VR; N50 1,8; S105 2,8 macro; SB-800; SB-80DX; SB-24; Marumi DHG CPL; szkła M42;

Domyślnie

D70, D50 i D40 to różne odwzorowania kolorów, inne jpg-i i inna ergonomia, mając D70 wymieniłbym je tylko na coś w rodzaju D200, ale samo D70 jest nieco wymagające od fotografa chociaż potrafi się odwzajemnić za odrobinę "nauki" . Jeśli ważne kolorki prosto z puszki - zdecydowanie D40, jeśli więcej zabawy to D50 i D70, wybierz sam który lepiej leży w ręku, bo Ty będziesz z nim "walczył"
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów