jacoslavgth: "najgorsze co mozesz zrobic to poobcinac nogi, (...) ja nosze na plecach 13 kg jak ide w plener, kwestia przyzwyczajenia"
Ale przecież na stabilność ma bardzo duży wpływ średnia nóg, które nawet po obcięciu zostaną takie same. Poza tym mniejszy się trochę wysokość co dla stabilności również jest dobre. A strata masy chyba nie będzie aż taka duża żeby wszystko się wywracało.
Z tymi 13 kilogramami to ja rozumiem jak się idzie na plener, czyli robienie zdjęć jest głównym zajęciem. Ale co innego gdy jadę w Tatry czy Pireneje i mam 20kg jeszcze innego sprzętu.
ratpaw: "Gdzieś czytałem o testach statywów, w których mierzono czasy stabilizacji (zaniku drgań) przy ogniskowej 300 mm (nie aż tak dużo prawda?) (...) Czy bardziej się zmęczysz pochylając się nad 190-ką, czy nosząc 055? 190 jest dla Twojego wzrostu za mała do wygodnego użytkowania!"
Ale tak jak pisałem, zdjęcia będę robił swoim obiektywem (18-70) i to pewnie gdzieś w połowie zakresu ogniskowej, więc problem zaniku drgań przy 300mm mnie raczej nie dotyczy. Jeśli chodzi o fotografowanie stojąc przy statywie to ważne jest to na pewno gdy ktoś poluje na jakieś ptaszki lub fotografuje sport. Ale robiąc panoramę czy fotografując architekturę zdjęcie z wysokości ponad półtora metra będzie wyglądało dość dziwnie. Chcę też czasem porobić zdjęcia w nocy, a że mieszkam w Łodzi to chyba będzie dobrze dla mojego bezpieczeństwa jak się trochę przygarbię i będę mniej rzucał w oczy
Generalnie jak przeglądałem opinie to w sumie każdy kto się wypowiada jest zadowolony ze swojego Manfrotto, więc może nie ma co przesadzać z 055. Może gdyby mój sprzęt ważył 3-4kg, ale on na razie nie przekracza 1,5kg. Fajnie jakby wypowiedział się też jakiś użytkownik 190. Bo się po prostu zastanawiam czy miał sytuacje gdy żałował, że nie ma stabilniejszego sprzętu.
Jest jeszcze rozwiązanie by zamiast 055XProB kupić 055XDB. Z tego co widzę jego waga jest dokładnie pomiędzy poprzednimi (2,1kg) i jest też trochę mniejszy po złożeniu.
I ponawiam prośbę jeśli chodzi o głowice. Jak ktoś ma doświadczenie z 460mg lub 804rc2 to napiszcie swoją opinię. 460mg jest mniejsza i nie ma wystających gałek, ale boję się, że idzie to w parze z trudnościami w ustawieniach.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami