Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum i postanowiłem dać go w tym temacie by nie robić bałaganu i nie tworzyć kolejnego tematu o statywach.
Czytając specyfikacje i opinie o różnych statywów zdecydowałem się na Manfrotto. Statywu będę używał ze sprzętem, który mam w podpisie, nie planuję na razie zakupu niczego super długiego. Statyw byłby mi potrzebny do krajobrazów, architektury, panoram, zdjęć HDR i w nocy. Brałbym go w góry dlatego nie chcę by był zbyt ciężki.
Zastanawiam się nad dwoma modelami: Manfrotto 190xprob i Manfrotto 055 (nie wiem, który dokładnie). Oglądałem dziś oba w sklepie i widzę różnicę w stabilności, jednak 055 jest według mnie trochę za ciężki i na pewno za duży po złożeniu. Dlatego przyszedł mi do głowy pomysł, może trochę głupi, żeby kupić 055, rozmontować i obciąć każdy element nóg o jakieś 8 cm. Statyw po złożeniu miałby wymiary jak 190, ale byłby jednak chyba bardziej stabilny. Doradźcie mi coś proszę. Zależy mi na dobrych, nieporuszonych zdjęciach, ale boję się, że jak kupię 055 to nie będzie mi się chciało go potem zabierać zawsze ze sobą. A może nic nie kombinować i brać 190xprob. Naprawdę już nie wiem. Dodam jeszcze, że nie wymagam od statywu by był mojego wzrostu (178cm), ważna jest za to stabilność i niezbyt duże wymiaru po złożeniu.
Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z głowicami 460mg i 804rc2 to też chętnie wysłucham, bo zastanawiam się między jedną a drugą.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami