Jednak u mnie wywala się przy wczytywaniu krzywych.
Szukaj
Jednak u mnie wywala się przy wczytywaniu krzywych.
I will not use abbrev.
Hmmm u mnie działa pod linuxem i pod windowsem
pozdrawiam Sebastian
No i cholera musial jakiegos dziada na rowerze wstawic? A zeby mu tak spróchnial ten rower... Zeby go korniki zzarly!
Dalby jakas inna laske zeby jej anal izezrobic...
Bogdan: no nawet ten jeden nam odebrano... Moze mailniemy do autora, ze domagamy sie zmiany fotki!?
Tron: az sie przestraszylem... bo pomyslalem: "Masz u mnie plusa\. Jeszcze dwa i wpie???l\."TNX, zawsze to fajnie miec u kogos plusa
![]()
D300 i kilka butelek z denkiem ale bez szyjki...
Mziel u mnie też masz + ... za ostatnia linijkę postu
Jeszcze 2 i ... no sam wiesz![]()
D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!
Dobrze, że plusy u różnych osób się nie sumują... Bo jeszcze ktoś by dał i już po mnieZamieszczone przez ddMON
BTW: mziel się pisze jak się widzi, czyli mziel.Przepraszam, ale jakos nie lubię Mziel przez duże M. I jeszcze wymowa - tysz głupia, bo nie emziel tylko mziel
Ale sobie wymyśliłem co?
Ta wtyczka do RAWa prezentuje się na tyle efektownie,że aż zainstalowałem sobie GIMPa.Chyba się na niego nie przerzucę,bo jestem przyzwyczajony do PShopa,ale mam dwa pytania.
1.Dlaczego NEF po otwarciu w tej wtyczce zostaje nadmuchany do wielkości 2012x3038 lub 2014x3040?
2.Czy da się gdzieś skalibrowac wyświetlanie kolorów przez GIMPa,bo odbiegają od kolorystyki PShopa i NikonViewer?
Pozdrawiam
Nie znam odpowiedzi... I chyba nikt nie zna
Żeby mój post nie był smutny wobec powyższego, to jest nowa wersja rawphoto experimental...
Ładne, prawda? Więcej można znaleźć tutaj tutaj.
Gorąco polecam tą stronę - kilka naprawdę ciekawych dodatków można znaleźć...
Z softu tam wymienionego skombinowałem coś takiego (nef2jpeg):
Wiem, że batchowa konwersja z rawa to nie zawsze dobry pomysł (może komuś się przyda), ale hashujac linijke z dcrawem, zmieniajac lekko reszte, mamy narzedzie do osadzania exif'a w jpegu i ustawiania daty pliku na datę pstryknięciaKod:#!/bin/sh kompresja="97" katalog_docelowy="jpegs" #warto sprawdzic opcje dla dcraw'a, takie jak -a, -w i inne opcje_dcraw="" mkdir $katalog_docelowy for i in *.nef; do #konwersja do jpega echo -n "Konwersja $i: " dcraw $opcje_dcraw -c $i| cjpeg -quality $kompresja > $katalog_docelowy/$i.jpg #dodanie exif do jpega neftags2jpg $i $katalog_docelowy/$i.jpg #ustawienie daty pliku na zapisana w exifie x=`exiftool -d '%c' -DateTimeOriginal $katalog_docelowy/$i.jpg` touch -d "`echo $x | cut -f2- -d":"`" $katalog_docelowy/$i.jpg echo "OK" doneJak dotąd, gimp gubił exif, teraz można osadzić.
Z innych ciekawostek, to exiftool i wynik dla nef'a:
Potrafi też wyciągać wybrane informacje oraz ma możliwość przedstawianiu całości w HTML'u. Całkiem fajne narzędzie.Kod:ExifTool Version Number : 3.74 File Name : _dsc0664.nef File Size : 5261KB File Type : NEF Make : NIKON CORPORATION Camera Model Name : NIKON D70 Software : Ver.1.02 Date/Time Of Last Modification : 2004:11:05 19:02:42 Thumbnail Offset : 131072 Thumbnail Length : 707792 Y Cb Cr Positioning : Co-sited Subfile Type : Full-resolution Image Image Width : 3040 Image Height : 2014 Bits Per Sample : 12 Compression : Nikon NEF Compressed Photometric Interpretation : Color Filter Array Strip Offsets : 839104 Orientation : Horizontal (normal) Samples Per Pixel : 1 Rows Per Strip : 2014 Strip Byte Counts : 4548477 X Resolution : 300 Y Resolution : 300 Planar Configuration : Chunky Resolution Unit : inches CFA Repeat Pattern Dim : 2 2 CFA Pattern 2 : 2 1 1 0 Reference Black White : 0 255 0 255 0 255 Tv(Shutter Speed) : 1/20 Av(Aperture Value) : 4.5 Exposure Program : Shutter speed priority AE Date/Time Of Digitization : 2004:11:05 19:02:42 Exposure Compensation : 0 Max Aperture Value : 4.4 Metering Mode : Multi-segment Flash : No Flash Focal Length : 70.0mm File System Version : 2.10 ISO Used : 400 Quality : RAW White Balance : AUTO Focus Mode : AF-S Flash Setting : NORMAL Flash Type : White Balance Fine Tune : 0 Thumbnail Image IFD : 7006 FEC : 0.0 ISO Setting : 400 Tone Comp : CS Lens : 18 70 3.5 4.5 AF Point : Single Area, Center NEF Curve 1 : (Binary data 4160 bytes, use -b option to extract) Color Hue : MODE2 Light Source : NATURAL Hue Adjustment : 0 Noise Reduction : OFF NEF Curve 2 : (Binary data 1412 bytes, use -b option to extract) Red Balance : 1.89453 Blue Balance : 1.75781 NEF Thumbnail Size : 1520 1008 Serial Number : NO= 30014f65 Shutter Count : 2129 Image Optimization : CUSTOM Vari Program : User Comment : Sub Sec Time : 10 Sub Sec Time Original : 10 Sub Sec Time Digitized : 10 Sensing Method : One-chip color area File Source : Digital Camera Scene Type : Directly photographed CFA Pattern : Custom Rendered : Custom Exposure Mode : Auto Digital Zoom Ratio : 1 Focal Length In 35mm Format : 105 Scene Capture Type : Standard Gain Control : None Contrast : Normal Saturation : +2 Sharpness : +2 Subject Distance Range : Unknown (0) Shooting Date/Time : 2004:11:05 19:02:42 TIFF-EP Standard ID : 1 0 0 0 Av(Aperture Value) : 4.5 Image Size : 3040x2014 Scale Factor To 35mm Equivalent : 1.5 Tv(Shutter Speed) : 1/20 Thumbnail Image : (Binary data 707792 bytes, use -b option to extract) Focal Length : 70.0mm (35mm equivalent: 105.0mm)
No i na koniec: czy komuś działa ten nowy rawphoto? Szuka w dcrawie opcji -I a dcraw z wczoraj nie ma takiej opcji... Tr0n, może Tobie coś przyjdzie do głowy?
Zmieniłem w w rawphoto.c -I na -i, potem wywalilem sprawdzanie wersji dcrawa - odpaliło się... Obraz zielony, wszystko wolne jak nie wiem... Zbyt experimental jak dla mnie (innymi słowy zacienki jestem na tą wersję).
Drodzy bracia i siostry i Nikonie,Zamieszczone przez ddMON
zdjęcie jest do znalezienia pod adresem http://www.aei.mpg.de/~udif/Gay_Parade/ Czy to aby na pewno pani?
Pozdrawiam,
Krakus
D70|kit|N AF50/1,8|N AF 70-210/4-5,6|N AF 85/1,8|SB-800
Ehhh... Panowie, a co jeśli to faktycznie facet i wszyscy się mu na tyłek gapiliśmy? A fuujjjjjj!
Krakus - musiałeś? Musiałeś znaleźć tą galerię?![]()
Skontaktuj się z nami