już jestem......
mój link jest inny: http://www.lightroomkillertips.com/
I na środku wysokości strony po prawej stronie macie zakładkę LIGHTROOM VIDEOS i tam znajdują się wszystkie filmy do pobrania. Dwóch nie mogłem kiedyś pobrać ale to było dawno temu, a było ich około 20. Nie wiem jak teraz bo dawno tam nie zaglądałem - sprawdzicie sobie.
Polecam najpierw oglądnąć filmy odnośnie poruszania się i obsługi z tym programem - czyli import, foldery, zapis itd. a potem dopiero wykorzystywanie danych funkcji. A dlatego tak, że w programie tym nie mamy do dyspozycji z typowym drzewem katalogowym jak to jest w windowsie czy innych programach, co może być na początku problemem do przyzwyczajenia się. Ale to tylko problem na początku. Program ten daje dużo możliwości przy imporcie do niego zdjęć - chodzi mi o zapis i segregację zdjęć. Można korzystać z dużej ilości filtrów do odszukiwania danych folderów, danego typu zdjęć, lub dokładnie danego zdjęcie (można każde zdjęcie powiązać z innym słowem kluczowym i nie trzeba potem popamiętać gdzie ono jest tylko wpisać do wyfiltrowania dane słowo i Lightroom znajdzie ten plik.)
Żeby nie kłamać to sprawdziłem jeszcze raz - Lightroom jak i mój sc2 ver9 wrzuca zdjęcia od razu w orientacji to oglądania - i pliki typu RAW i JPG. Czyli musi być tak jak piszą na forum, że aparat zapisuję informację o tym wraz z innymi informacjami zawartymi w pliku i potem ten programy to oda razu robią automatycznie.
Trochę dużo napisałem ale to chyba wszystko na co czekaliście.
Powodzenia.