Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Ridgefield Park o zachodzie

Bardzo proszę o bardzo surową, wręcz brutalną krytykę. Proszę o maksymalne czepialstwo do wszystkiego do czego można się tylko przyczepić. Nie chciałbym nic na tym obrazku przegapić, więc proszę Was o pomoc..
    Użyłem do jego wykonania dwie ekspozycje (na niebo i na ziemię) które nałożyłem na siebie jako warstwy za pomocą Panoramy w PS-sie i które potem ręcznie dopasowałem maskami.

#1. Poprawiony obrazek (poprzedni jest pod linkiem: http://www.themarts.com/galeria/Ridg..._flat_1000.jpg)

#2. Dodano później. Poniższe komentarze dotyczą oryginału zdjęcia #1.

Domyślnie

jak dla mnie bardzo na tak efektywni to wygląda , choć słoneczko mnie sie w innym miejscu kadru widzi jednak tak też jest ok
    D80, S10-20, S30/1.4,N50/1.4G, N80-200, sb-800,bronica ec-tl, nova 5,mini trekker aw
    http://szuwar.deviantart.com/

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniara Zobacz posta
    ...choć słoneczko mnie sie w innym miejscu kadru widzi ...
    Też tak myślę że byłoby najlepiej jakby słońce było na przedłużeniu mostu. Ale niestety tak nie było. Mogłem oszukać photoshopem, ale ponieważ gościu zna ten park bardzo dobrze, więc szybko by się poznał...

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Jak dla mnie dwie sprawy - pierwsza to u mnie wygląda na przeostrzone. Szczególnie na trawach. Ale to kwestia pewnie tylko tej małej wersji.
    Druga, to już indywidualne odczucie człowieka uczulonego na HDR-y. Ludziom się podobają, więc ok, ale mnie razi za mocno rozjaśniony most, który nijak się ma ciemnych cieni w innych miejscach.

A pytanie jeszcze z innej beczki - fajne promienie. Same tak wyszły czy jakieś kombinowane?
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

z całą surowością orzeknę, że jest to zdjęcie w 100% dobre

bombel
    Gość

Domyślnie

Jak czepialstwo, to czepialstwo (o plusach nie będę mówic, bo plusy widać jak na dłoni)... Będę o minusach, bo mamy się czepiać.

Widać, że było kombinowane - to największa wada. Da się zrobić tak, żeby nie było widać, ale to wymaga dużo pracy, i nie na raz. Z doświadczenia wiem, że człowiek robi wszystko najlepiej jak umie, wydaje mu się że jest po prostu pięknie, potem wraca do tego za dwa dni i widzi, jak strasznie się pomylił tam i owam (i jak jest to ewidentnie widoczne).

Drugą sprawą, dla mnie ewidnetną jest nierównowaga jasności i kolorów planów. Nie będę mówić jak to zrobić, ale raczej co...

Widać, że mostek jest zbyt rozjaśniony (i wysaturowany) w porównaniu do otoczenia - zatem albo otoczenie rozjaśniamy do poziomu mostka, albo mostkowi zostawiamy cienie na poziomie traw...

Pierwsze plany traw (te przed mostkiem) mają zbyt smoliste cienie, w porównaniu do dalszych planów. Ta kępa tuż po prawej od mostka zbyt mocno saturowana, a dół ma czarny jak smoła; trawa na jaką wyprowadza nas mostek aż świeci zielonym, w porównaniu z innymi okolicami. Dla odmiany nieco dalej w głąb kończy się strefa świecącej trawy i zaczyna sfera głębokiego cienia. ZA głębokiego jak dla mnie - dałbym jaśniejszy pas pomiędzy świecącą trawą, a linią drzew, i oczywiście stonował świecenie zielonym.

Udało się osiągnąć piękne światło na trawach po lewej części mostka - są naturalne, odpowiednio ciepłe w promieniach zachodzącego słońca... Niestety na pozostałych fragmentach nie ma tego pięknego, naturalnego efektu, a to z powodu albo zbyt świecących kolorów, albo zbyt sztucznie wyglądających przestrzeni (świecąca strefa, mostek), albo z powodu pozostawania w mrocznej strefie cienia (fragmenty od strefy świecącej trawy do linii drzew).

Wszystko to (i więcej) widać, a Autor prosił, żeby to wyrazić. Nie zmienia to faktu, że zdjęcie jest nawet mimo tych braków dobre, a już na pewno ma to, co tutaj nazywa się potencjałem.

Domyślnie

Problem w tym, że zamiast klimatycznego widoczku o zachodzie słońca mamy klimatyczny zachód u góry zdjęcia i sprawiający wrażenie klimatycznego dół, który tak na prawdę kiepsko imituje nastrój tej sceny. Jednym słowem... przedigartowane...
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Domyślnie

skoro tak bez kompromisowo dałem 100%, teraz należy się chyba wytłumaczyć

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Widać, że było kombinowane - to największa wada
    moim zdaniem, nie

Da się zrobić tak, żeby nie było widać, ale to wymaga dużo pracy, i nie na raz. Z doświadczenia wiem, że człowiek robi wszystko najlepiej jak umie, wydaje mu się że jest po prostu pięknie, potem wraca do tego za dwa dni i widzi, jak strasznie się pomylił tam i owam (i jak jest to ewidentnie widoczne).
    zgadzam sie w 100%, sam miesiącami wracam z piórkiem do zdjęć, które jeszcze poprzednim razem wydawały się OK
    reasumując kombinować tak, ale dobrze

dla mnie ewidnetną jest nierównowaga jasności i kolorów planów
    to jest najlepszy (zaczerpnięty z malarstwa) sposób na uzyskanie wrażenia przestrzeni i głębi

Pierwsze plany traw (te przed mostkiem) mają zbyt smoliste cienie, w porównaniu do dalszych planów. Ta kępa tuż po prawej od mostka zbyt mocno saturowana, a dół ma czarny jak smoła; trawa na jaką wyprowadza nas mostek aż świeci zielonym, w porównaniu z innymi okolicami.
    tu mogło być najciemniej, zdjęcie jest bowiem robione pod światło
    sam kolor cienia jak najbardziej koresponduje z tym na drzewach w oddali
    jest on tym głębszy im bliżej sąsiaduje z jasną kreską, zielone źdźbła w LD są jak najbardziej na miejscu

Dla odmiany nieco dalej w głąb kończy się strefa świecącej trawy i zaczyna sfera głębokiego cienia. ZA głębokiego jak dla mnie - dałbym jaśniejszy pas pomiędzy świecącą trawą, a linią drzew, i oczywiście stonował świecenie zielonym.
    pomiędzy świecącą linią traw a drzew - jak rozumiem ten cieniutki pasek zieleni moim zdaniem jest już pogrążony w cieniu drzew
    a nawet gdyby nie był w cieniu to milsze oku jest stopniowe zanikanie światła w kierunku mrocznego szpaleru, także raczej bym nie rozjaśniał

Udało się osiągnąć piękne światło na trawach po lewej części mostka - są naturalne, odpowiednio ciepłe w promieniach zachodzącego słońca... Niestety na pozostałych fragmentach nie ma tego pięknego, naturalnego efektu, a to z powodu albo zbyt świecących kolorów
    na koniec dodam, że równie dobrze można zgodzić się z bomblem w całej rozciągłości
    jednak w takiej sytuacji zmierzamy do zdjęcia bez niezwykłych dla oka efektów
    zdjęcia poprawnego politycznie, moim zdaniem mniej ciekawego
    cały urok tkwi w tych chochlikach
    jest ranek, promienie słońca brykają po wilgotnych od rosy polach, ileż to razy aparat nie uchwycił nam tej magi
    chochlikiem jest poręcz mostu ciemniejsza od strony słońca a raczej jasna świecąca w cieniu
    i kilka podobnych
    to one budują magię fotografii
    czyż nie mogliśmy stając przed tym mostkiem ulec takim właśnie złudzeniom?

Domyślnie

A mnie kombinacje nie przeszkadzają i liczy się efekt, a efekt osiągnięty, bo przyjemnie się patrzy na ten obrazek.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Świetne zdjęcie. Mnie się podoba tak jak jest.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów